Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban

Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban az új koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságbénító intézkedések enyhítése nyomán – derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 55,0 pontra nőtt az áprilisi 44,4 pontról, visszaerősödve a növekedés és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölé. A Caixin/Markit adatai alapján a kínai szolgáltatóipar ezzel három egymást követő hónapon át tartó zsugorodásból lábalt ki. Utoljára januárban, a járvány elmérgesedését megelőzően mértek 50 pont fölötti értéket, a májusit meghaladó mértékű növekedést pedig legutoljára 2010 októberében.

Az üzleti tevékenység, valamint új megrendelések állománya 2010 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben növekedett a múlt hónapban, ám az exportmegrendelések meredeken visszaestek a gazdaságot világszerte blokkoló járvány hatására. A kereslet élénkítésére a szolgáltatóipari vállalatok májusban tovább csökkentették eladási áraikat.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex májusban is a szolgáltatóipari vállalatok derűlátásáról árulkodott, bár valamivel gyengült áprilishoz képest.

Hírdetés

A Caixin által szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az áprilisi 47,6 pontról 54,5 pontra erősödött a múlt hónapban, szintén először kapaszkodva vissza a növekedési tartományba január óta. Hasonlóan gyors ütemű növekedést ráadásul 2011 januárja óta először mértek májusban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a szolgáltatóipari foglalkoztatottság továbbra is aggasztó képet festett májusban, amikor a negyedik egymást követő hónapja csökkent. A kínai kormányzat a múlt héten közölte, hogy az idei évre 9 millió új városi munkahely teremtését tűzte ki.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben – először zsugorodva az óta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A kínai kormányzat a globális járványhelyzet okozta bizonytalanságra hivatkozva az idén – 2002 óta először – nem jelölt ki GDP célszámokat. Egyes elemzők pedig arra számítanak, hogy a kínai GDP a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »