Visszaszorulnak a férfiak a felsőoktatásból

Visszaszorulnak a férfiak a felsőoktatásból

A Qubit ma megjelent cikke a nemek közötti “egyenlőség” témájában az egyik legfelháborítóbb cikk az idei évben. Úgy mutatja be a férfiak alulreprezentáltságát a felsőoktatásban, mint ami nem egyenlőtlenség, hanem egyenlőség, illetve mint ami nem káros, hanem örömteli, ünnepelni való dolog.

A szerző úgy kezdi a cikket, hogy “Van minek örülni és van mit ünnepelni” azzal kapcsolatban, hogy 2005 óta a férfiak száma világszerte alacsonyabb a felsőoktatásban, mint a nőké. Ezt követően azt is mondja, hogy “A nők előnye persze nem azt jelenti, hogy a felsőoktatás minden területén megvalósult a nemek közötti egyenlőség”, mintha a nők előnye lenne az egyenlőség és nem az, ha társadalmilag reprezentatív a nők és a férfiak aránya. Előrelépésként említi továbbá, hogy az élettudományok területén több a nő, mint a férfi.

Hírdetés

Miközben problémaként mutatja be, hogy bizonyos szakokon a nők alulreprezentáltak és rámutat ennek káros hatásaira, a férfiak alulreprezentáltságát nem kezeli problémaként és elhallgatja azt, hogy a férfiak számára milyen hátrányokkal jár az, hogy alulreprezentáltak általában a felsőoktatásban, illetve az olyan szakokon, mint a társadalomtudományok, vagy a bölcsészettudományok. Sőt, egészen odáig megy, hogy a férfiak szociális területen megjelenő alulreprezentáltsága kapcsán arról ír, hogy a nők számára miért probléma az, hogy a szociális területen felülreprezentáltak.

Levelet küldtünk a Qubit-nak és a szerzőnek, amiben felhívtuk a figyelmüket arra, hogy ezen semmi ünnepelni való nincs, ellenkezőleg a jelenség káros mind a férfiak, mind a társadalmunk számára általában. Nagyon fontos, hogy az ilyen cikkeket ne hagyjuk szó nélkül, mert ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közvéleménnyel elfogadtassák ezeket az egyenlőtlenségeket.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »