Visszanyalt az antiszemét "érzékenyítés" és a bevándoroltatás: egyre több berlini tartja nácinak a zsidókat

Visszanyalt az antiszemét "érzékenyítés" és a bevándoroltatás: egyre több berlini tartja nácinak a zsidókat

A Szombat nevű héber lapban jelent meg Bassa László fordításában az Allgemeiner aggodalmaskodó cikke. A szokásos zsidó „helyes”írást és fogalmazást érintetlenül hagytuk.

„Vegyetek tudomást az antiszemita Izrael-gyűlöletről!”

Egy német zsidó vezető Izrael növekvő démonizálására hívta fel a figyelmet.

A berlini zsidó közösség vezetője „az antiszemitizmus elleni küzdelem paradigmaváltására” hívott föl. Egy nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint a német főváros lakóinak számottevő része (noha még kisebbsége) úgy véli, hogy az izraeli politika a palesztinok irányában ugyanolyan, mint ahogyan a nácik üldözték és pusztították a zsidókat, és hogy a zsidó állam 1948-as megalapítása elhibázott lépés volt.

A Jüdische Allgemeine c. lapban közzé tett cikkében Sigmount Königsberg – a berlini zsidó közösség antiszemitizmussal foglalkozó megbízottja – azt írta: a sürgető hangok ellenére, hogy „a zsidók ne szövegeljenek az antiszemitizmusról… nem hallgatunk rájuk.”

Hírdetés

Zoom
Sigmount Königsberg (Fotó: Gregor Zielke)

Königsberg arra reagált, hogy a múlt héten tették közzé a “Berlin Monitor 2019” felmérés eredményét, amiben a város kétezer lakóját kérdezték meg, miként viszonyulnak a demokráciához, valamint az olyan antidemokratikus előítéletekhez, mint az antiszemitizmus és a rasszizmus.

A helyi média összefoglalója hangsúlyozta, hogy a berliniek viszonylag toleránsak – az ország más lakóihoz viszonyítva. Königsberg rámutatott, hogy az Izrael Állam irányában mutatott ellenségesség lett az antiszemitizmus kifejezésének fő csatornája. „700 évvel ezelőtt a zsidók gyermekgyilkosok voltak” – írja, a középkori vérvádra utalva. „Manapság Izrael a „gyermekgyilkos”, és ez elég ahhoz, hogy kipát viselő emberekre támadjanak”.

A lipcsei és a Magdeburg-Stendal egyetemek társadalomkutatói által közzétett 2019. évi tanulmány elsősorban az antiszemitizmusra koncentrált, amennyiben az előítélet hagyományos és modern formáit tükröző kijelentésekre gyűjtött válaszokat. „Nem meglepő, hogy az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus jóval több támogatóra talált, mint a ’klasszikus formák’” – így Königsberg.

A felmérés szerint a német állampolgársággal nem rendelkező berliniek 21%-a – akik nagy többsége moszlim országokból érkezett – részben vagy teljes mértékben egyetértett azzal, hogy „a zsidók a felelősek a világban zajló háborúkért és konfliktusokért”. Ugyanezt a nézetet a „bevándorlási hátterű” németek mindössze 7%-a osztotta.

Nagyobb volt az egyetértés az újonnan jöttek és a régebbi bevándorlók között a tekintetben, hogy Izrael Állam megalapítása „rossz ötlet” volt. Előbbiek 45%-a, utóbbiak 42%-a értett egyet a megállapítással.

Azzal, hogy „Izrael politikája ugyanolyan rossz, mint a náciké volt a 2. világháborúban”, az új bevándorlók többsége, azaz 55%-a értett egyet, az emigránsok leszármazottainak 42%-a.

A felmérés azt mutatta, hogy a berlini németek körében az antiszemita előítéletek és az Izrael ellenesség egyaránt gyakori. A német születésű válaszadók 28%-a szerint Izrael „rossz ötlet” eredménye, 35%-uk pedig helyeselte az analógiát Izrael és a náci Németország között.

A német születésűek 36%-a részben vagy egészében egyetértett azzal, hogy a náci korszak bűneiért indított pénzügyi kárpótlás „a gazdag ügyvédek által erőltetett Holokauszt ipar” révén létezik.

A hagyományosabb antiszemita jelszavak támogatottsága alacsonyabb, de jelen van. A berliniek 16%-a szerint „a zsidók befolyása túl nagy”; országos szinten ez az arány 21%. Minden tízedik berlini úgy tartja, hogy a zsidók hajlamosabbak a „piszkos trükkökre”, míg az országos átlag 14%.

Königsberg szerint „Izrael démonizálása és delegitimálása mutatja, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem terén paradigmaváltásra van szükség. Az izraeli és berlini iskolák közötti diákcsere ’fontos építőkő’ lehet ezen a téren, a testvérvárosi kapcsolatok kiépítéséhez hasonlóan.”

Németország más területeihez hasonlóan az antiszemita cselekmények növekvő tendenciát mutatnak Berlinben, ahol 51 ilyen esetet regisztráltak 2019 első öt hónapjában, míg 2018 azonos időszakában 38-at. A probléma azonban jelentősebb lehet. Számos kutató és állami hivatalnok attól tart, hogy az incidensek mindössze ötödét jelentik a rendőrségnek.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »