Visszakapja régi fényét Thurzófüred

Visszakapja régi fényét Thurzófüred

Már ismert, hogy milyen formában újulhat meg a Kassa megye által visszavásárolt Thurzófüred, az egykor népszerű fürdőhely és üdülőközpont.

A Gölnicbánya közelében, egy fenyőerdőkkel övezett mesterséges tó partján található fürdő az ismert főúri család, a Thurzók után kapta a nevét. 1889-ben gölnicbányai polgárok részvénytársaságot alapítottak, amely létrehozta a felső légúti és idegi eredetű betegségek gyógyítására szakosodott klimatikus fürdőhelyet és üdülőközpontot. Az első épületeket, a Thurzó-házat és a fürdőházat 1889-ben emelték, egy évvel később megépült az étterem, majd újabb egy év múlva a Bányász-villa. 1893-ban újabb két villával bővült a sor, ezek voltak a Bözsilak (később Hygiea) és a Budapest. A környéken számos jelölt túraútvonal várta a vendégeket, de csónakázhattak a tavon, vagy a tenisz- és tekepályán sportolhattak.

A fürdő kedvelt volt a budapesti közönség körében. Az első világháborút, majd Trianont követően a magyarországi vendégek elmaradtak, és csökkent a fürdő népszerűsége.

A második világháború idején katonák pihenték ki itt a harctér fáradalmait, a szocializmus idején pedig pionírtábor működött az objektumban, majd erdei iskola, egészen 2007-ig.

Ekkor már Kassa megye tulajdonában volt, s 2011-ben az eladása mellett döntött. A cég, amely megvásárolta, állítólag egészségügyi intézményt, idősotthont akart létesíteni, de ebből nem lett semmi. A fürdő éveken át üresen állt.

Hírdetés

 

Kassa megye 2021-ben visszavásárolta a létesítményt, majd versenypályázatot írt ki a felújításra. A győztes a pozsonyi Between tervezőiroda lett.

A zsűri szerint tervük megőrzi a hely történelmi jellegét és a környezet intimitását, illetve tájépítészeti szempontból is a legjobbnak bizonyult.

A megye most újabb versenypályázatot ír ki a beruházó kiválasztására, aki felújítja, majd üzemelteti a fürdőt. Ha minden a tervek szerint alakul, tavasszal már ismert lehet a beruházó neve, mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Hozzátette, ezzel egy időben zajlik majd a projektdokumentáció elkészítése, ezt követően pedig kérvényezhetik az építési engedély kiadását Gölnicbánya városától. A projekt alapján a fürdő felújítása 10-20 millió euróba kerül majd.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »