Visszakapcsolják a hálózatra a szlovéniai atomerőművet a hét végéig

A hét végéig visszakapcsolják a hálózatra Szlovéniában a Krskói Atomerőművet (NEK), amelyet szivárgás miatt október 5-én állítottak le – közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője. A javítások befejeződtek, és a reaktortartály, valamint a primer rendszer is üzemképes – olvasható a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a visszakapcsoláshoz szükség van még egy kedvező értékelésre a szlovén nukleáris biztonság által felhatalmazott hatóság részéről.

A NEK szerint a hatóság már megerősítette, hogy az erőmű személyzete végrehajtotta az összes szükséges és elvárt intézkedést, és hogy a létesítmény így teljesítette a biztonságos működés előfeltételeit. A NEK akkor döntött az elővigyázatossági leállásról, amikor szivárgást észleltek a védőépületen belüli primer körben, amelyről később kiderült, hogy egy tűszúrás nagyságú lyuk okozta az egyik cső hegesztésén, mintegy egy méterre a reaktortartály bemenetétől.

Hírdetés

A nukleáris létesítmény üzemeltetője úgy döntött, hogy a csővezetékszakaszt teljes egészében – a reaktortartályhoz való csatlakozástól az első szelepig – kicseréli. Hosszú távú elővigyázatossági intézkedésként a reaktor központi részét körülvevő másik rendszer csővezetékét is teljes egészében kicserélték.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »