Vissza a természethez, avagy nem kell a műhús az olaszoknak

Vissza a természethez, avagy nem kell a műhús az olaszoknak

A Magyar Nemzet számolt be arról a készülő törvényjavaslatról, amely alapján Olaszországban megtiltanák a mesterséges úton előállított hústermékek forgalmazását.

A lap szerint a hagyományok védelme érdekében tiltanák be a laboratóriumban előállított húsokat és a sejtalapú élelmiszer-termelést. Az olasz kormány nemrég jóváhagyta a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát tiltó törvényjavaslatot.

Mint a mezőgazdasági miniszter fogalmazott, a jogszabály célja az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme.

Értesülések szerint a Meloni-kabinet emellett ígéretet tett arra, hogy megvédi az olasz élelmiszereket a károsnak ítélt technológiai újításoktól, ennek jegyében pedig a mezőgazdasági minisztériumot mezőgazdasági- és élelmiszer-szuverenitásért felelős minisztériumnak nevezték át.

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet is támogatja a szintetikus élelmiszerek elleni lépést, állításuk szerint a tilalomra azért van szükség, hogy megvédjék a hazai termelést a multinacionális vállalatok támadásaitól.

Hírdetés

Természetesen azonnal megszólaltak a tiltakozó hangok is: a sejtalapú mezőgazdasági termékek fejlesztését támogató szervezeteket, valamint az állatvédők.

Egy ilyen törvény elfogadása elzárná ennek a születőben lévő területnek a gazdasági potenciálját Olaszországban, hátráltatná a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket”

– mondta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe politikai vezetője.

Egy élelmiszeripari vállalatokat összefogó szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország korlátozza az állatjólétért tett erőfeszítéseket és az élelmiszerek szabad megválasztását az olyan polgárok esetében, akiket aggaszt a klímaváltozás. A LAV állatkísérlet-ellenes csoport pedig egy, a haladás elleni ideológiai, tudományellenes keresztes hadjáratnak nevezte a törvényjavaslatot. A szervezet szerint a laboratóriumi hús, amelyet élő állatok sejtjeiből állítanak elő, jó alternatívát jelent a jelenlegi húselőállítási formákkal szemben.

A Magyar Nemzet szerint a sejtalapú hús betiltása nem az egyetlen kezdeményezése a Meloni-kabinetnek, amely megakadályozza, hogy nem hagyományos élelmiszerek kerüljenek az olasz asztalokra.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »