Vissza a Szovjetunióba: szobrot kapott Moszkvában a bolsevik vörösterror vezetője

Vissza a Szovjetunióba: szobrot kapott Moszkvában a bolsevik vörösterror vezetője

Az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) épülete előtt leleplezték Feliksz Dzerzsinszkij bronzszobrát, aki az 1917 utáni bolsevik vörösterrort a szovjet politikai rendőrség, a Cseka vezetőjeként irányította – írja a The Guardian nyomán a Portfólió.

Dzerzsinszkij szobra eredetileg a KGB épülete előtt, a moszkvai Lubjanka téren állt, de a Szovjetunió széthullásakor a tömeg ledöntötte.

22 év évvel később a putyini Oroszországban újra felállították a véreskezű csekista emlékművének másolatát.

Hírdetés

Az új szobrot Szergej Nariskin, az SZVR vezetője avatta fel hétfőn.

– Híres szavai, miszerint csak hideg fejű, meleg szívű és tiszta kezű ember lehet biztonsági tiszt, jelentős erkölcsi iránymutatássá váltak hazánk biztonsági szervei alkalmazottainak több nemzedéke számára – mondta Nariskin.

A monument to Felix Dzerzhinsky, the first Chekist and Stalin’s most brutal executioner, was unveiled at the headquarters of the Foreign Intelligence Service in Moscow.

It is an exact copy of the monument, which was removed from Lubyanka Square in 1991. pic.twitter.com/IAoBFvQzaW

— NEXTA (@nexta_tv) September 11, 2023

Az 1917-es bolsevik forradalom után a lengyel származású, „Vas Feliksznek” nevezett Dzerzsinszkij javaslatára és vezetésével jött létre a Cseka, amely a számtalan életet követelő vörösterror végrehajtó szerve volt. A Csekából lett később a GPU, az OGPU, az NKVD, majd a KGB. Dzerzsinszkij 1926-os haláláig vezette a politikai rendőrséget.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »