Viseletük színe alapján lehet megkülönböztetni a komáromi kórház dolgozóit

Viseletük színe alapján lehet megkülönböztetni a komáromi kórház dolgozóit

Viseletük színe alapján lehet megkülönböztetni a komáromi kórház dolgozóit Vataščin Péter2023. 05. 11., cs – 15:01 Komárom |

A tavasszal elindított próbaprojekt célja, hogy az alkalmazottak már első látásra felismerhetőek legyenek a munkaruhájuk színe szerint.

„Nagyon örülünk, hogy színes ruhákat kaptunk. Hisszük, hogy így áttekinthetőbben ismerhető fel a személyzet. A betegek számára nehéz megkülönböztetni egymástól a főorvost, orvost, főnővért, nővért vagy az egészségügyi asszisztenst“ – mondta Bozsaky Csaba, a kórház betegellátásért felelős helyettese.

Hírdetés

A férfi vagy női ruházatok színe abban az esetben egyezik meg, ha ugyanazt a beosztást jelöli. Az orvosok fehér vagy piros, a főnővérek türkizkék öltözetet viselnek, míg a gyermekosztály nővéreinek ruházatát fehér alapon különféle mesefigurák díszítik. A klinikai biokémia és a hematológiai-transzfuziológiai osztályok és a radiológia nővérei és laboránsai kék színű ruhát hordanak. A női egészségügyi asszisztenseknek rózsaszín, a férfiaknak pedig rózsaszín gallérral ellátott fehér viselet jár. Az ápolókat végül sárga, a takarítókat pedig lila ruha jelöli.

A kórház emlékeztet, történetileg az orvosok esetében a fehér színű viselet számított a legalapvetőbbnek, amely ugyan a tisztaságot jelképezte, viszont elfárasztotta a szemeket. A kórházak nagyjából a 20. század felénél kezdték elhagyni a fehér öltözetet, hogy áttérjenek a zöld különféle fajtáira, amely a műtőkben zajló munkát is megkönnyítette.

(AGEL)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »