Virtuális séta a nagycsalomjai falumúzeumban

Virtuális séta a nagycsalomjai falumúzeumban

Immár több mint egy évtizede várja Nagycsalomja központjában a látogatókat a falumúzeum. A klasszikus beosztású tornácos épületben 2009-ben nyílt meg a helyi néphagyományokat megörökítő falumúzeum.

A cseréptetős takaros kis falusi ház két szobából és egy konyhából áll. Emellett az udvaron egy nyári konyha és egy téglás, boltíves pince tartozik hozzá. Az udvaron kerekes kút, valamint hangulatos, ebben az időszakban nyíló tavirózsákkal teli tavacska színesíti a falusi udvart.

Az első ház valójában tisztaszobaként szolgált, s ennek berendezését próbálták rekonstruálni. A  magasra vetett ágy párnákkal, ágyneművel a régi idők hangulatát idézi meg. Szentképek a falon, bölcső, kézzel faragott, helyben készített asztal, ruhásszekrény, benne a nagycsalomjai viselet szép darabjaival. A sublót tele női és férfi vászon ruhadarabokkal, rajta házi oltár, biblia.

A konyha berendezése: öntöttvas kályha, kétajtós konyhaszekrény és sok-sok fontos konyhai tartozék, festett tányérok, kávédaráló, mérleg és számtalan konyhai eszköz. Továbbá található itt vetőfa, tiloló, motolla.  A hátsó szobában van néhány fonott kosár, lóca, és gazdag fotóanyag, amely a régi községet dokumentálja.

Hírdetés

A falumúzeum hétköznap 8 és 16 óra között látogatható, emellett megegyezés alapján a hétvégéken is megtekinthető, előzetes egyeztetés szükséges mindkét esetben az alábbi telefonszámon +421 915 807 787. Magyar és szlovák idegenvezetés biztosított.

A Nagykürtösi járásban található Nagycsalomján a falumúzeum mellett érdemes megtekinteni az alig néhány méterre lévő, nemrég felújított, s a napokban átadott bunkert, valamint a falu határában álló Pusztatemplomot.

Pásztor Péter felvételei. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »