Vinné az állam a szakrendelőket, a hétvégéig kaptak időt az önkormányzatok

Vinné az állam a szakrendelőket, a hétvégéig kaptak időt az önkormányzatok

A kórházfenntartó a levelet írt a polgármestereknek, amellyel azt méri fel, hol hajlandók átadni a járóbeteg-ellátást az államnak.

A Népszava értesülései szerint a helyhatóságoknak a hét végéig kell nyilatkozniuk arról, hogy átadják-e szakrendelőiket az államnak. Az önkormányzatok azonban az elmúlt időszakban sokat költöttek a rendelők műszerparkjára, emiatt nem szívesen adnák át az államnak a helyeket – jegyzi meg a lap.

Az önkormányzatoknak küldött tájékoztató levélben a következők olvashatók: „a szakrendelők állami átvétele lehetőséget jelent járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idők rövidítésére”.

Közben kiderült az is, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait. Ismeretes, az Országgyűlés múlt év végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az OKFŐ hivatala adatokat kérjen, ezzel előkészítve a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását.

A cikk Budapestet illetően arra is emlékeztet, hogy

a Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük.

Ennek megfelelően a IV. kerületi önkormányzat hétfőn este már jelezte: a szakrendelőnek Újpest fenntartásában kell maradnia.

A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség múlt nyáron 12 pontban gyűjtötte össze az államosításnak ellentmondó érveit. Egyebek mellett azt írták: a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat.

Megjegyezték: 2013-ban minden magyar önkormányzatnak lehetősége volt önként átadni a szakrendelőjét az államnak. A lehetőséggel a helyhatóságok mindössze 5 százaléka élt.

Nyitókép: upixa/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »