Vincze Loránt: a felvidéki magyarok szavazatukkal adjanak eszközt a Szövetség kezébe!

Vincze Loránt: a felvidéki magyarok szavazatukkal adjanak eszközt a Szövetség kezébe!

A Szövetség támogatására biztatja a felvidéki magyarokat a szombati választásokon Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke. Közösségi oldalain közzétett videóüzenetében új esélynek nevezte a szombati választást a felvidéki magyar közösség pozsonyi képviseletének biztosítására.

„Nagyon hosszú volt a parlamenten kívüliség. Sok vita, sok hibás döntés jellemezte az elmúlt tizenhárom évet. Egy dolog azonban biztos, és ezt erdélyi politikusként, de mégis a felvidéki magyar valóság ismerőjeként mondom: ezek az évek nem erősítették meg a felvidéki magyarságot, nem javították az életét, nem oldották meg az anyanyelvhasználatot, a dél-szlovákiai települések alulfinanszírozását” – emlékeztetett.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a felvidéki magyar Szövetség megkötése és annak indulása a választáson arra jelent lehetőséget, hogy a megoldatlan ügyeket a szlovákiai Nemzeti Tanácsban elkötelezett magyar politikusok vegyék kézbe.

Hírdetés

Az EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy sem a hamis próféták, sem a választások előtt magyar nyelvű plakátot fizető szlovák politikusok nem fognak magyar ügyeket képviselni.

Emlékeztetett a romániai magyarság tapasztalatára, amely azt mutatja, hogy a magyar ügyeket a magyar törvényhozókon kívül senki nem terjeszti elő, és idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki szerint Bukarestben „egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építkezünk”. Vincze Loránt ezért hangsúlyozta: „A felvidéki magyar politikusok megtették, amit az adott körülmények között tehettek: a Szövetség létrejött, elszánt és felkészült csapatával készen áll a munkára, de az eszközt, a parlamenti jelenlétet csupán Önök, a felvidéki magyarok adhatják a kezükbe, a szavazatukkal. Arra kérem Önöket, szombaton menjenek el szavazni, és válasszák a Szövetség politikusait! Hajrá, Szövetség! Hajrá, felvidéki magyarok!” – zárta videóüzenetét az erdélyi politikus.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »