Világi rá tette a kezét a Tiltot Csíki Sörre, a Csíki Csipszre, de még a Csíki Sörözőkre is

Világi rá tette a kezét a Tiltot Csíki Sörre, a Csíki Csipszre, de még a Csíki Sörözőkre is

A magyarországi, ellenzéki Magyar Hang közölte szerdán elsőként, hogy Világi Oszkár szlovákiai magyar oligarcha, a MOL vezérigazgató-helyettese megszerezte a Tiltott Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni vállalatot, és még két kapcsolódó vállalkozást is.

A Tiltott Csíki Sör gyára Lénárd András székelyföldi vállalkozó nevéhez kötődik, ám ő csak a cég felét birtokolta. A másik részvényes egy Hollandiában bejegyzett vállalat volt, amely tavaly karácsonykor indított csődeljárást a sörgyárat üzemeltető Lixid Projekt ellen fizetésképtelenség miatt.

Nem sokkal később egy romániai üvegforgalmazó vállalat is eljárást indított, kifizetetlen számlák miatt. Mindkét eljárást leállították idén áprilisban. A román üvegforgalmazó számláit pedig kifizették, a holland cég pedig megkapta az adósság fejében Lénárd mindhárom vállalkozását a holland Lixid Holdin BV-nek.

A végeredmény az, hogy a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt, a Csíki Csipsz márkát gyártó Pityóka Gyárt SRL, és a Csíki Sörözőket működtető Csiki Retail 2020 ma már Világi Oszkár tulajdonában van. Pontosabb társtulajdonos benne régi közeli üzlettársával, Ján Sabollal együtt. Sabol a bioüzemanyag-ágazatban érdekelt Envien Group tulajdonosa, Szlovákia 24. leggazdagabb embere a maga 150 millió eurós vagyonával.

Hírdetés

Egyes átírásokat már látni a cégjegyzékekben, ám például a Lixid Projekt esetében a hivatalos regiszter még nem iktatta a változásokat, így ott még Lénárd neve szerepel.

A hírt először megszellőztető Magyar Hang úgy értelmezte az információkat, hogy Világi az adósságok rendezése fejében szerezte meg Lénárd mindhárom cégét.

A sörgyár egyébként katasztrofális anyagi helyzetben volt. Bár tavaly a bevétel nőtt, a veszteség rekordnagyságúra hízott, az adósságállomány pedig az éves bevétel több mint háromszorosára rúgott. Lénárd másik két (volt) vállalkozása is veszteséget termelt, a csipszgyár és a sörözők adósságállománya is jócskán meghaladja a cégek éves árbevételét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »