Világháborúval fenyegethet egy szárazföldi beavatkozás

Világháborúval fenyegethet egy szárazföldi beavatkozás

Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki.

Erre figyelmeztetett a Handelsblatt című német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Egyben úgy vélekedett, hogy a német kancellár által megtestesített, a menekültek befogadására vonatkozó európai politika „ostoba”.

„A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik” – mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban közlendő, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban.

„Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút” – nyilatkozott Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol „mindenki mindenki ellen harcol”.

„Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, egy új világháború kirobbantása helyett” – tette hozzá.

Hírdetés

Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében.

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok harci gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén.

Szaúd-Arábia a közelmúltban felvetette, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.
 

Az európai menekültválságról szólva Medvegyev úgy vélekedett: „egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, s meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, s mindez teljesen megdöbbentő.”

Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok – talán több száz, vagy akár több ezer – a bűnöző is, akik egy „időzített misszióval” érkeztek a kontinensre. „Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, s utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok” – vélte az orosz miniszterelnök.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »