Vigyázz gazda! Letojatott tyúkokat árulnak jérceként, aranyáron!

Vigyázz gazda! Letojatott tyúkokat árulnak jérceként, aranyáron!

Csirkemaffia „dolgozik” az országban és csapja be az embereket. Jól tollasodott jércéket kínálnak megvételre újsághirdetésekben, házhoz szállítással, fiktív fotóval. (Mi is belefutottunk ilyen, kaposvári hirdetésbe, ám az üzlet létrejötte előtt gyanút fogtunk, és elálltunk. Szerk. )

A megrendelők az állatok megérkezésekor szembesülnek azzal, hogy a jércék valójában letojt tyúkok és a tollnak is híján vannak. Így esett a dolog a nagykanizsai Filák Lászlónéval is, aki azért kereste meg lapunkat, mert fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy újsághirdetésből senki ne rendeljen tojatásra csirkéket, mert pórul járhat.

– Két hete rendeltem a jérceként meghirdetett madarakat, összesen húszat, darabja 990 forintba került – idézte fel az idős asszony. – Amikor meghozták őket, nem győztem szörnyülködni, mert szinte tollatlanok voltak. És nyilván, az is rögtön látszott, hogy ezek nem jércék, hanem letojt tyúkok. Felhívtam a hirdetésben megadott számot, s a vonal másik végén a nő elég bunkó módon fogadta a reklamációmat és azt mondta: miért vettem át őket, ha nem tetszettek? Hát azért, mert ha a magamfajta megrendel valamit, akkor azt ki is fizeti, mert úgy kívánja a tisztesség…

Filák Lászlóné jelezte továbbá: a „jércék” már másnap elkezdtek kotlani. Tehát bizonyosan nagyjából egy éves tyúkokról van szó, amiket tojástermelés céljára már maximum csak további egy évig lehet használni – vagy még addig sem, hiszen  a tojástermelő üzemekben a hatékony termelés érdekében kihajtják belőlük a maximumot.

Két napon keresztül, többször is próbáltuk elérni a megadott telefonszámon a hirdetés feladóját, de már csak hangposta jelentkezett.

Hírdetés

Úgy tudjuk, a tojástermelő telepeken gyakran szabadulnak meg úgy az állománytól, hogy valakiknek átadják a letojatott, szétgyötört tyúkokat, akik aztán ilyen tisztességtelen módon értékesítik azokat – természetesen, jutalékért. Így a termelőnek nem kell gondoskodni az állatok kivágásáról, a tetemek elszállításáról, visszajön a naposcsibekori beszerzési ár, aki pedig eladja őket, szintén pénzhez jut.

Egyedül a vevő fázik rá, akin a fogyasztóvédelem sem segíthet, mert az eladó magánszemélyként jelenik meg. Jogilag ez épp olyan, mint amikor valaki autót vesz egy másik embertől…

Egyébként az országban, a tisztességesen működő tojástermelő telepeken 5-600 forintért lehet venni az állományból kivont tojótyúkokat. Filák Lászlóné hozzátette, ehhez képest neki aranyáron adták az állatokat – ennek okán mindenkinek azt tanácsolja, inkább menjen ki személyesen egy ilyen telepre és vegyen ott tyúkokat, ne újságból.

Dr. Németh Ágnes Izabella, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője, megyei főállatorvos kérdésünkre elmondta: utoljára 2013-ban érkezett hozzájuk bejelentés hasonló ügyben.

Akkor a NAV munkatársaival közösen ellenőrizték azt, s bírságot szabtak ki. Felvetésünkre, hogy vajon azóta miért nem tett egy sértett sem bejelentést, azt válaszolta: talán mert sokan szégyellik, hogy becsapják őket, írta a ZAOL-ban Horváth-Balogh Atilla.

Fotó: Illusztráció


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »