Vidék vagy nagyváros? Hol és hogyan érdemes lakást venni alacsony büdzséből? (x)

Vidék vagy nagyváros? Hol és hogyan érdemes lakást venni alacsony büdzséből? (x)

Nincs boldogabb érzés, mint megtalálni álmaink otthonát – ám az addig vezető út a legtöbbször nehézségekkel van kikövezve, hiszen vannak az elképzeléseink, igényeink és annak sok esetben a pénzügyi keret szab határt. Cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogy minél kevesebb kompromisszumot kelljen kötni vásárláskor!

Vidék vagy város?

Bár a vidék az utóbbi időben egyre népszerűbb, sokan szeretnének a városban maradni, ami költségesebbnek bizonyulhat. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A város kényelme, az, hogy minden elérhető közelségben van pozitív lehet, azonban ezzel együtt jár a zsúfoltság és a nehezített közlekedés, parkolás, míg vidéken a nyugalom, friss levegő, de több ingázás várhat ránk. Ez olyasvalami, amiben az egyéni preferenciáink dönthetnek. 

Tipp: Ha hitelt is igénybevennénk a vásárláshoz, végezzünk előzetes számítást egy lakáshitel-kalkulátorral!

Hol vásároljunk, ha véges a büdzsénk?

A vidék a befutó!

Nem minden esetben, hiszen elmondható, hogy mind a városokban, mind vidéken vannak olyan részek, amik drágák. Például az utóbbi időben felkapottak lettek a balatoni kisfalvak is, így az ingatlanok ára is megnőtt. Mindenképp a szűkebb környék árazását kell megnéznünk, hogy tisztában legyünk az aktuális, reális árakkal, amikor keresünk.

Hírdetés

A rugalmasság fontos!

Lehet, hogy akár tízmilliós különbséggel találunk ingatlant, ha hajlandóak vagyunk 10-15 perccel többet ingázni munkahelyünkre. Így megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő lakást, csak a mindennapi szokásokon kell kicsit változtatni. Érdemes tisztában lennünk az anyagi lehetőségeinkkel is, nemcsak az önerővel, de a felvehető hitel mértékével is, ennek kiszámításához használhatunk lakáshitel-kalkulátort.

Legyünk a jelenben, de gondoljunk a jövőre!

Olcsóbban jutunk hozzá, mert kisebb, de később bővíthető, ha új tag érkezik a családba? Vagy egy kicsit drágább otthont veszünk most magasabb hitellel, de tudjuk, hogy ott éljük majd le életünk hátralévő részét? Egyáltalán nem mindegy, hogyan látjuk a következő éveinket, hiszen a lakás-, illetve házvásárlás óriási anyagi vonzattal járó döntés. Gondoljuk át alaposan a terveinket!

Mire figyeljünk vásárlás során?

Egyértelmű, hogy egy felújítandó ingatlanhoz olcsóbban jutunk hozzá a környék átlagáraihoz képest, azonban manapság egy kis renoválás is hatalmas összegeke emészthet fel. Persze lehet, hogy a munkálatok egy részét akár családi segítséggel is el tudjuk végezni, így sokat spórolhatunk, de legyünk körültekintőek, hogy ezek a kiadások ne nőjenek a fejünkre. A felújítás több energiát igényel, de ha ezt vállaljuk, akkor akár szemmel láthatóan kedvezőbb áron is a miénk lehet az álomotthon.

Emellett biztosan várnak ránk extra kiadások, amikor megvesszük a házat: a hivatalos ügyintézés kapcsán, a költözéssel és az esetleges magasabb rezsiköltségekkel. Ezeket se felejtsük el a kalkulálás során!

Az ingatlanvásárlás sosem egyszerű folyamat, hiszen rá kell lelni a kereteinknek megfelelőre. De ha körültekintőek és alaposak vagyunk, akkor megtalálhatjuk jó áron a számunkra ideális házat, amit könnyedén családi otthonná varázsolhatunk!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »