Vezérkari főnök: ugrottunk vagy hatvan évet előre

Vezérkari főnök: ugrottunk vagy hatvan évet előre

Az új, német gyártmányú PzH 2000-es önjáró lövegek használatával a magyar haderő beléphet a 21. századba – véli Böröndi Gábor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke.

A magyar állam a tüzérség megújításához keres fiatalokat – közölte a honvédelmi miniszter az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított Panzerhaubitze (PzH) 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén a múlt héten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Bakonykútiban nagyon fontos mérföldkőnek nevezte a most indult toborzást, hiszen a magyar tüzérképesség leépült, ezért szükséges, hogy ezt megújítsák a magyar haderőben. Hozzátette, hogy ennek eszköztárát jelentik a rendkívül modern német gyártmányú önjáró lövegek, amik megfelelő használatához keresnek most fiatalokat.

Böröndi Gábor vezérezredes szerint

az önjáró lövegek használatával a magyar haderő beléphet a 21. századba.

Az eszközből 24 darabot rendelt meg a Magyar Honvédség, ami egy osztályszervezetnek felel meg, természetesen felderítőradarokkal és külső C2 (Command and Controll – vezetés és irányítás) rendszerrel, illetve autonóm tűzvezetési funkciókkal – ismertette a honvéd vezérkar főnöke, aki szerint ezáltal „ugrottunk vagy hatvan évet előre”. Szavai alapján ez egy óriási fejlődési fázis, a magyar tüzérség átlépett a digitalizációnak a korszakába, és ehhez keresik most azokat a felkészült fiatalokat, akik képesek és szeretnék elsajátítani a tüzérmesterséget.

Hírdetés

A vezérezredes beszélt az elmúlt napok hadgyakorlatának tapasztalatairól is. Teljesen új típusú megközelítést alkalmaztak, együttműködtek a civil adminisztrációval, ami meglepően gördülékenynek bizonyult. Bár hasonlóra az elmúlt 30 évben nem került sor, a civil adminisztráció azonnal intézte, rendezte a honvédség részéről felmerült igényeket, a vasút elsőséget adott a Magyar Honvédség terherszállítmányainak, a közigazgatás pedig vette minden igényüket – sorolta Böröndi Gábor, nagyon pozitívnak érékelve a tapasztaltakat.

Bakonykúti, 2023. november 16.  Harckocsik az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején.  MTI/Vasvári Tamás

Harckocsik az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PzH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. MTI/Vasvári Tamás
Emellett tesztelték azt is, hogy a vezetést hogyan tudják decentralizálni, több helyre vezetési pontot telepíteni, illetve egyik kiesése esetében hogyan tudja átvenni a feladatait egy másik. A vezérkari főnök erről is nagyon pozitív tapasztalatokat szerzett, szerinte a honvédségnek jól képzett tisztjei vannak és megfelelő a híradó-felszereltsége ahhoz, hogy ezt végre tudja hajtani.

Böröndi Gábor hozzátette:

a magyar katonák hírneve világszerte kiváló, felkészültek, fegyelmezettek, a szakmájuk csúcsán állnak,

a most kapott támogatásnak köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb tüzérségi eszközét is rendszerbe állítják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »