Vétóügy: Érdemi biztosítékért cserébe Lengyelország kész feladni a vétóját

Vétóügy: Érdemi biztosítékért cserébe Lengyelország kész feladni a vétóját

Gowin elismerte, hogy a vétó Lengyelországban és a többi 26 uniós tagállamnak is súlyos anyagi károkat okozhat.

A lengyel javaslat arról szól, hogy ha már tényleg nem lehet megváltoztatni a beépített feltételrendszert, akkor Varsó megelégszik egy olyan jogilag kötelező érvényű deklarációval, amely garantálja a rendszer objektív használatát. Viszont nem elég beépíteni a szövegbe, ezt az uniós tagállamok vezetőinek is jóvá kell hagynia.

Ezzel lenne biztosítva, hogy a feltételrendszert nem használnák fel a tagállamok ellen az uniós forrásokhoz nem kapcsolódó témákban, mint amilyen a migráció vagy az LMBTIQ-jogok.

Ami a jogállamisági klauzula megváltoztatását illeti, valószínűleg azt már tényleg nem lehet megnyitni. A déli tagállamok félnek megnyitni a témát, mert akkor újra kellene tárgyalni az újjáépítési alap összegeit is, amelynek ők az elsődleges kedvezményezettjei. Ezt az aknát a Fukar Négyek helyezték el a rendszerben, akik az alap újranyitását akarták kikényszeríteni a jogállamisági vita mögé bújva. Európa leggazdagabb országaihoz tartozó fukarok ugyanis minimalizálni akarják a bajba került délieknek nyújtandó segítséget…

Hírdetés

A bejelentésre azután került sor, hogy az Európai Bizottság belengette Magyarország és Lengyelország nélküli újjáépítési alap létrehozását, ami viszont hatalmas késedelmet jelentett volna a források allokációjában. Ezt korábban Franciaország és Hollandia dobta be lehetőségként, ha az Európai bizottság felvállalta, nyilván már nem látott esélyt arra, hogy az eredeti keretek között találjon megoldást.

A tagállamok között kötendő kölcsönfelvételi megállapodásnak azonban nagy hátulütői vannak. Például könyvelésileg növeli a tagállamok adósságát, míg a nyáron tető alá hozott közös uniós kötvénykibocsátási megoldás ezt elkerülné.

A lengyel álláspont alapvetően nem változott. A TVN24 lengyel portál beszámolója szerint Gowin elismételte, hogy a jogállamisági klauzulát a jövőben a tagállamokkal szembeni nyomásgyakorlásra is felhasználhatják, és a jelenlegi formájában „veszélyes precedenst és az önkényes beavatkozások kockázatát” jelentené.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »