Veszprém és a Bakony-Balaton régió visszaszámol

Veszprém és a Bakony-Balaton régió visszaszámol

Már csak 100 nap, és Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz: 2023-ban ez a régió viselheti az Európai Unió legjelentősebb kulturális címét. 100 nap múlva, január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva ünnepeljük a programév indulását.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A kulturális év egyedülálló lehetőség, mely által a régiót európai láthatóságú, kulturális-kreatív térséggé kívánjuk erősíteni, Veszprém központtal.

A város és a régió életét felpezsdítő programokat és projekteket – a műfaji csoportosításon túl – klaszterekbe sorolták, melyek az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe, és amelyeket beszédes fantázianevekkel látták el. A 9 klaszter – TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep – több száz programot vagy programsorozatot foglal magában, melyek célja nem kevesebb, mint a művészet és a kultúra eszközével választ találni olyan kihívásokra, mint a települések újból élettel és közösséggel való megtöltése.

Szeretnék megmutatni, hogy a hagyomány, egy adott hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő. Az év során számos olyan nagyszabású programmal is készülünk, amely országos, sőt európai figyelemre számít; egyúttal megerősítjük a hagyománnyal bíró veszprémi és régiós fesztiválokat, rendezvényeket is. Olyan innovatív kulturális beruházásokat támogatunk, amelyek hosszú távon is növelik Veszprém és a térség turisztikai és kulturális vonzerejét.

Hírdetés

Az Európa Kulturális Fővárosok programjainak minden esetben ékköve a nyitórendezvény, ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg.

Január 21-én a város számos pontján már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események. Veszprém kulturális intézményei egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszíneken színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és az Európából érkező vendégeket.

Az eseménysorozat csúcspontja egy grandiózus, a belváros tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel.

A közel egyórás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukcióból, zenei eseményből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésből, nagyszabású épület-vetítésből és más hatásos látványelemből áll össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta „városi fantázia”. A nagyszabású, tízezreket váró műsort egy éjszakába nyúló utcabállal zárjuk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »