Veszélyesek lehetnek – Több millió doboz fogy belőle

Veszélyesek lehetnek – Több millió doboz fogy belőle

A kétes eredetű étrend-kiegészítők piacra kerülése ellen dolgozott ki önszabályozási rendszert a Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport. Az intézkedéssel a feketepiacról beszerzett termékek értékesítését szorítanák vissza. A különböző étrend-kiegészítők egyharmadát a magyarok az internetről vagy más kétes forráson keresztül szerzik be.

Étrend-kiegészítőkkel tele vannak a gyógyszertárak polcai. Több millió dobozzal fogy belőlük évente. Ám azt kevesen tudják, hogy némelyikük veszélyes is lehet. A dietetikus szerint az sem mindegy, hogy milyen hatóanyagot tartalmaznak a tabletták. Sok esetben ugyanis nem tüntetik fel a tartalmukat, vagy olyan hatóanyagot írnak rá, amely nincs bennük. „Azonos hatóanyagot tartalmazó termékből több fajtát ne vegyünk, hiszen akkor túlzott bevitel is lehet ugyanabból a vitaminból vagy ásványi anyagból, aminek következményei lehetnek az egészségünk szempontjából” – mondta Antal Emese dietetikus.

Hírdetés

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület olyan önszabályozási rendszert dolgozott ki, amely meggátolja a kétes összetevőjű szerek piacra jutását. A szabályozás már hatályos. „A piaci szereplőknek ez egy önszabályozó megállapodás, ez a ma aláírt megállapodás, és a lényege, hogy csak olyan készítmények, csak olyan étrend-kiegészítők kerüljenek be a nagykereskedelembe és a gyógyszertárakba, amelyek átesnek egyfajta szűrőrendszeren. Egy olyan szűrőrendszeren, ami biztosítja azt, hogy ezek a termékek biztonságosak, és csak ilyen termékek jussanak el a fogyasztókhoz” – fogalmazott Ilku Lívia, a Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport vezetője.

A különböző étrend-kiegészítők egyharmadát a magyarok az internetről vagy más kétes forráson keresztül szerzik be. A szakemberek a szigorúbb ellenőrzésektől a feketepiacon értékesített szerek visszaszorulását várják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »