Veszélyes lehet a sokak által várt energiaital

Veszélyes lehet a sokak által várt energiaital

Legfőképp a fiatalok körében felkapott üdítő káros lehet az egészségre. A gyermekorvosok szerint a Prime elnevezésű ital könnyen függőséghez vezethet.

Mikor 2022 elején a két ismert youtuber és influencer, Logan Paul és KSI piacra dobták az energiaitalt, az emberek azonnal megőrültek érte. A két médiasztárt több tízmillió, elsősorban fiatalkorú követi a közösségi médiában, így maga a termék is ezt a réteget célozta meg. Az idei évtől Szlovákiában és Csehországban is elérhetők az italok, a hasonló készítmények árának többszöröséért.

Nem megfelelő összetétel

Az, hogy az energiaitalok rengeteg koffeint tartalmaznak, nem újdonság. A Prime termékeiben azonban még a megszokottnál is több található, ami veszélyes lehet a fiatalokra. A Prime káros összetételére már az iDNES.cz cseh portál is figyelmeztetett, több általános iskola a Facebookon keresztül hívta fel a szülök figyelmét a veszélyre. Két adat egészen elrettentő.

3,5 deciliter Prime energiaitalban 200 milligramm koffein található, hasonló mennyiség négy csésze kávé, vagy hat kóla elfogyasztását követően juthat az emberi szervezetbe.

A fél literes kiszerelésben piacra dobott Prime Hydration változatban 700 milligramm káliumot mutattak ki.

Kétszeres koffeinadag

A felnőttek körében a napi ajánlott koffeinadag 400 milligramm körül mozog, így ők egy-két italt biztonsággal elfogyaszthatnak. A fiataloknál ez a szám 100 milligramm körül van, egy Prime elfogyasztásával bőven átlépnék a megengedett határt.

Ki akarják használni a koffein pszichotonikus hatásait, ami azonban álmatlanságot, koncentrációhiányt és csökkenő szellemi teljesítőképességet is okozhat”

– tette hozzá Kristína Visolajská gyermekorvos.

Hírdetés

A koffein rövidtávú negatív hatásai közé tartozik például a szapora szívverés, a magas vérnyomás, a szorongás és az alváshiány. A gyermekorvos szerint naponta találkoznak hasonló esetekkel, a vizsgálatok azonban elkerülhetők lennének, amennyiben a fiatalok mértékkel vagy egyáltalán nem fogyasztanának hasonló italokat.

A gyerekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében ez a viselkedési forma idővel fokozódhat. A koffein számos készítményben megtalálható, a fiatalok figyelmét azonban elsősorban a színes csomagolással ellátott energiaitalok keltik fel. A Prime sikere abban keresendő, hogy megalkotója két ismert influenszer, akiket rengeteg fiatal a példaképének tekint.

Veszélyes kálium

A koffein mellett a kálium is ártalmas lehet, ami a Prime Hydration változatban található meg. ”Az ital összetétele teljesen megdöbbentő. 700 milligramm kálium rengeteg, el sem tudom képzelni, hogy valaki éhgyomorra képes meginni” – kommentálta a gyermekorvos. A kálium az idegekre, az izmokra és a szívre fejti ki hatását. Habár természetes része az emberi szervezetnek, túladagolása szívritmuszavarhoz vagy akár szívmegálláshoz is vezethet. Egy dehidratált felnőtt egy átbulizott éjszakát követően éhgyomorra ilyen italt fogyaszt, rövid időn belül jelentősen megemelkedhet a káliumszintje.

Szerencsés esetben nem végződik szívmegállással, azonban ilyenkor is jelentkezhet izomgyengeség, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, hajfájás vagy hányás”

– figyelmeztetett az orvos.

A szervezet ilyenkor automatikusan próbálja feldolgozni a nagy mennyiségű káliumot, ami a veséket is károsíthatja.   

Az Egyesült Államokban vizsgálatot indíthatnak

A Prime energiaital veszélyes összetétele már a nyáron téma tárgyát képezte az Egyesült Államokban. Chuck Schumer, New York-i szenátor felszólította az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatalt (FDA), hogy vizsgálják meg az ital magas koffeintartalmát.

A szenátor hozzátette, a Prime abban különbözik a többi magas koffeintartalmú italtól, hogy a reklámkampánya elsősorban a 18 éven aluli korosztályt szólítja meg.

A Prime társaság szerint a dobozokon jelzik, a termék 18 éven felülieknek ajánlott, és forgalmazásuk összhangban van az FDA előírásaival. „Támogatjuk az FDA fogyasztók védelmére tett kezdeményezéseit” – tette hozzá a cég képviselője. Az ital szlovákiai forgalmazója ez idáig nem ismertette álláspontját az üggyel kapcsolatban.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »