Veszélyes élősködővel fertőzött vaddisznóra bukkantak Baranyában

Veszélyes élősködővel fertőzött vaddisznóra bukkantak Baranyában

Január közepén Baranya megyében egy vaddisznó tetemében mutattak ki trichinella-lárvát.

2019. január 15-én nagyfokú trichinella-fertőzöttséget mutatott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal laboratóriuma egy Baranya megyéből származó vaddisznóból – írja a bama.hu.

Hírdetés

A közfogyasztásra szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon és a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella-vizsgálat céljára minden állati testből mintát vesznek. Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki. A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott.

A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés, illetve fagyasztás hatására elpusztul.
A trichinellózis rendkívül súlyos, esetenként halálos betegség, minden elővigyázatosság indokolt.
Kérik az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »