Veszélyben a négercsók, de a tojásfehérje sincs biztonságban

Veszélyben a négercsók, de a tojásfehérje sincs biztonságban

Amikor jó pár évvel ezelőtt a csokigyárak huncutkodásból kitalálták a fehércsokit, sokan azon viccelődtek, hogy most már a néger kisgyerekek is összemaszatolhatják magukat… Ezért kellett újítani csokitermék témában!

Ma már viszont nem illik az ilyenen viccelődni, sőt, veszélyes is lehet annak ismeretében, hogy a négercsókból egyesek szerint rasszista édesség lett, és a pihentagyúak már petíciót is indítottak az édesség bevonása érdekében. Sőt, a négercsók ellen kirobbant háborúban egy svájci üzletlánc a kisgyerekek nagy szomorúságára már ki is vonta üzleteiből ezt az étcsokiba mártott, habos finomságot. Nem úttörő jellegű ez a tett, hiszen a német nyelvterületen a régebben négercsókként ismert édességet (negerkuss) ma már csokicsóknak (schokokuss) nevezik a politikai korrektség végett.

Mégis kissé elhamarkodott döntést hozott a svájci üzletlánc a termék kivonásával, mert elég lett volna a névváltoztatás mondjuk, csókcsokira vagy fekete habcsókra, megváltoztatva az összetett szóban az előtagot. Az viszont nem nagyon világos, hogy mi lehet a gondjuk a négercsók elnevezéssel, amikor ilyen formában ez az édesség egyrészt népszerűsíti a sötétbőrűeket, másrészt pont most jön divatba Amerikában pápai példára a négerek előtti térdre borulás és lábcsókolás. Könnyen lehet, hogy a képzavar elkerülése végett vonják ki a forgalomból a négercsókot, mint édességnevet, és kerül a helyére ezen a néven ez a fajta tiszteletnyilvánítás a négerek iránt.

De a politika beleszólt más alkalommal is már a gasztronómiába! Pár évvel ezelőtt rezgett a léc a cigánypecsenye felett is Németországban. Bajban volt ez a magyaros ételfinomság, sőt a másik magyaros kedvenc, a lecsó is. A német lecsó Zigeunersoße (cigányszósz) néven volt közismert, de az így forgalmazott termék neve ellen menetrendszerűen tiltakoztak a rasszizmusellenes aktivisták. Hannoverben sikerrel jártak, ebben a városban betiltották a cigányszósz ételnév-használatot, ugyanúgy, mint a cigánypecsenyéét is – ez utóbbinak pecsenye magyar módra vagy pusztaszelet lett a neve. Törölték mindkét régi elnevezést az étlapokról!

Hírdetés

Barack Obama egykori amerikai elnök pedig betiltotta a negro szó használatát az országban, a cukorka vonatkozásban is, mert pejoratív értelmű, és a fekete bőrű amerikaiakra sértő kifejezés. Egyébként 2018-ban bezárt a győri cukorkagyár is, és az itt gyártott negro cukorkát azóta a törökországi Gebzében gyártják.

A négercsók, cigánypecsenye vagy a negro cukorka stb. kifejezések csak a vájtfülű emberjogi aktivisták érzékenységét bántotta, akik mindenbe sok mindent belemagyaráznak. Az egyszerű halandónak eddig eszébe se jutott a rasszizmusra gondolni ezen szavak hallatán, csak akkor tudatosult, ha tiltásukkal felhívták rájuk a figyelmet.

Mi jöhet még?

Egyáltalán nem lehet biztonságban a tojásfehérje sem, mert olyan tojásárja kicsengése van és ráadásul fehér is! Helyette sokkal elfogadhatóbb szóalkotás például a tojásnak az ellensárgája… De akkor meg a kínaiak…Lehet, hogy nevük miatt a fehérjedús ételek sem lesznek a jövőben már annyira egészségesek, könnyen előfordulhat, hogy mellőznünk illik majd az étlapunkról a hüvelyeseket, a halakat és a baromfit is…

És jó kérdés, hogy mindezek után meddig játszhatunk még a gyerekeinkkel, unokáinkkal Fekete Péter kártyajátékot?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »