Veszélyben a II pillérben lévő megtakarításaink?

Veszélyben a II pillérben lévő megtakarításaink?

Közel 2 millió ember takarékoskodik Szlovákiában a II. nyugdíjpillérben, ahová eddig már 13 milliárd eurót helyeztek el. A világ pénzpiacain uralkodó bizonytalan helyzet azonban elértéktelenítheti a megtakarításokat. Éppen ezért július 1-től elkezdődött a takarékoskodók áthelyezése a kevés haszonnal kecsegtető kötvénylapokból az indexalapokba. Vajon biztonságban lesz ott a pénzünk, és remélhetünk komolyabb hozamot?

Maga az átmenet nagyjából két évet vesz igénybe és a takarékoskodók számára nem jelent semmiféle bonyodalmat, plusz teendőt.

A garantált alapokból az indexalapokba való átmenetelt a nyugdíjkezelő társaság végzi el, mondta a noviny.sk-nak Pavel Škriniar, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem munkatársa.

Nem kell aggódni megtakarításaink miatt

A hosszú távú horizontot, ami 10 vagy annál több évet jelent, figyelembe véve a részvények árfolyama nőni fog és többszörös hozammal kecsegtetnek, mint a kötvények, magyarázza az OVB Allfinanz Slovensko gazdasági elemzője, Marián Búlik. Jelenleg mindkét alap nyereséges.

Hírdetés

A kötvények hozama 0-2,5 százalékos, az indexált alapokban viszont 10-12 százalékos, fűzi hozzá Matej Varga, a Kooperativa DSS vezérigazgatója.

Változás a piacokon

Az év második felében azonban a helyzet a pénzpiacokon változhat, ami az amerikai recesszióval függ össze.

Emiatt az indexált alapok részvényeinek értéke az év második felében csökkenhet. Akár 20-30 százalékos is lehet az esés.

Ez viszont kifejezetten jól jöhet a takarékoskodók számára, akik fokozatosan kerülnek át az indexált alapokhoz és csökkenő áron vásárolhatnak. A pénzpiacok ingadozásától tehát nem kell tartani, sőt az a takarékoskodók érdekeit szolgálja.

Az alapok a jövőben magasabb hozamot hozhatnak, ez pedig garantálhatja a magasabb nyugdíjakat is. A recessziót ugyanis gazdasági növekedés követi, ami a részvények értékét is jócskán megemeli. Aki hosszú távon takarékoskodik, az mindenképpen jól jár.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »