Vérben ázik Aleppó

Vérben ázik Aleppó

Óriási áldozatokat követel az aleppói ostromgyűrűn ejtett rés: egy hét alatt több százan haltak meg a város délnyugati részén, ahol a lázadók utánpótlási vonala fekszik. A csata nem csak a katonákról szól: a múlt héten bemutatott sebesült kisfiú fotósát azzal gyanúsítják, hogy együtt fényképezkedett azzal a csapattal, akik lefejeztek egy másik kisgyermeket.

Elérték tegnap a szíriai kormányerők a Hadászati Akadémia vonalát Aleppó déli részén – jelentette az Al Masdar News, amely szerint az Aszad-párti erőknek sikerült visszafoglalniuk az ar-Ramuszeh kerületben lévő hidat és a körforgalom környékét is. A támadást ezúttal a Tigris Alakulatok intézték a Dzsais al-Fatah nevű iszlamista fegyveres szervezet ellen, miközben az orosz légierő bombázta a lázadók állásait.

De nem csak északról szorongatják a lázadók utánpótlási útvonalait. A kormányerők elfoglalták a Szíriatel magaslatot déli irányból (az alábbi térképen a keletről nyugatra mutató nyilak ezt ábrázolják), most pedig a stratégiai fontosságú Umm Kara dombnál lévő iszlamista pontokat ágyúzzák, ami azért is fontos, mert ennek a visszafoglalásával rálátásuk lenne a lázadók állásaira.

Az utánpótlási vonalért a felkelők már eddig is óriási árat fizettek: a támadásuk első hetében 800 harcosuk esett el, múlt héten pedig – az iráni Fars hírügynökség szerint – 250-en veszítették életüket a kormányerőkkel zajló harcokban. Az összecsapásra jellemző, hogy a nemrégiben az al-Kaida szíriai fiókszervezete, az an-Núszra Front – amely újabban csak Dzsabhat Fatah as-Samnak nevezi magát, hogy „szalonképesebb” legyen – azt jelentette, hogy megölték Szuhejl al-Hasszán, vagyis a Tigris Alakulatok vezetőjének két testőrét.

Bajban a fotós

A szíriai háborút azonban nem csak fegyverekkel vívják: a múlt héten az egész világsajtót bejárta egy fénykép, amely egy sérült aleppói kisfiút ábrázolt. Omran Dakníst a felkelők kezén lévő Katerdzsi kerületre mért légicsapást követően fejsérülésekkel szállították az M10-es kórházba, ahol ellátták, majd később elengedték.

Miközben a Omran képét több százezren osztották meg a Facebookon, addig a LiveLeak utánajárt Mahmúd Raszlannak, vagyis a fotósnak, akinek a világ a fényképeket köszönhette. A fotós Facebook-oldaláról olyan fényképek kerültek elő, amelyeken állítólag a Nur ad-Din az-Zenki nevű milícia három tagjával mosolyog a lencsébe.

Hírdetés

A jobb felső fényképen a Nur ad-Din az-Zenki fegyveresei a kisfiú lefejezésére készülnek. A bal felső képen Mahmúd Raszlan ezekkel a katonákkal mosolyog. Az alsó képeken a fényképész megörökíti azokat a pillanatokat, amelyek bejárták a világsajtót Fotó: Twitter

A fegyveres szervezet neve ismerős lehet: ők azok, akik egy hónapja megsebesítettek egy 12 éves kisfiút, majd infúzióval megmentették az életét, de csak azért, hogy nem sokkal később egy késsel lefejezhessék. Az interneten két videó is keringett a véres tettről, amelyeken azt lehet látni, hogy egy férfi egy kisteherautó platóján lefejezte a tizenévest, a milícia többi tagja pedig jóízűen nevetett ezen.

„Ez egy fogoly az al-Kudsz Brigádoktól. Nincsenek többé férfiak köztük, ezért manapság gyerekeket küldenek” – mondta az egyik férfi. „Ezek a kutyáid, Bassár, az al-Kudsz Brigád gyerekei” – gyalázkodott egy másik, miközben a hírek éppen arról szólnak, hogy ők maguk alkalmaznak gyermekkatonákat. Az al-Kudsz Brigádok szerint ugyanakkor a megölt 12 éves kisgyerek nem harcos, hanem egy szegény családból származó beteg palesztin fiú volt.

Rengeteg a halott

Az aleppói csata legnagyobb vesztesei így a civilek: a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) ma azt jelentette, hogy az utóbbi négy hónapban 1396 polgári személy vesztette életét, és több mint 8 ezer sebesült meg a szíriai kormányerők vagy a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló fegyveres ellenzék támadásaiban Aleppónál.

Az összesítés szerint a halálos áldozatok között 313 kiskorú és 199 nő van, a halottak többsége, 730 ember légicsapásokban vesztette életét, elsősorban Aleppó felkelők kezén lévő keleti negyedeiben. Csaknem 90 civil halálát a rezsim tüzérségi támadásai okozták, a többiekkel elsősorban az ellenzék harcosai által kilőtt lövedékek és rakéták százai végeztek. Hozzátették: a támadások több száz lakást, épületet, kórházat és más közszolgáltatást tettek tönkre.

Jelenleg a leghevesebb összecsapások a Hadászati Akadémia környékén zajlanak: a hírek szerint az elmúlt 27 órában három dzsihadista parancsnokkal is végeztek itt a kormányerők. A frontvonalak azonban folyamatosan változnak, így még nem dőlt el, hogy végül ki kit fog bekeríteni Aleppónál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »