Veni Sancte és tanévnyitó a Veszprémi Érseki Főiskolán

Veni Sancte és tanévnyitó a Veszprémi Érseki Főiskolán

Udvardy György veszprémi érsek szeptember 8-án ünnepélyes Veni Sancte szentmisét mutatott be a Veszprémi Érseki Főiskolán, majd megnyitotta a 2024/2025-ös tanévet.

Udvardy György érsek a csodálatos halfogás evangéliumi történetéről szólva az ünnepi szentmisén szentbeszédében rámutatott: Jézus belép a halászok életterébe, oda, ahol a tudás, a szakma ismerete ad biztonságot a mindennapokban, és megváltoztatja a megszokott szituációt: azt kéri a halászoktól, evezzenek a mélység felé, ami félelemmel tölti el őket. Feltétel nélküli bizalmat kér, bizalom nélkül ugyanis nincs eredmény sem, a tanítványok pedig nem csalódnak. Hozzátette: bizalomra van szükség az oktatásban, tanulásban is, hiszen Isten nélkül semmit sem tudunk felismerni. Arra biztatta a hallgatókat, hogy legyenek bátrak új dolgokat tanulni, új ismereteket szerezni, ezekben gazdagodni.

A szentmisét követően a hivatalos tanévnyitó következett, ahol ugyancsak az érsek köszöntötte az egybegyűlteket, valamint köszönetet mondott a főiskola fejlődéséért és az ezért végzett munkáért. Külön kiemelte a Pannon Egyetemmel a partnerséget, illetve a város és az intézmény együttműködését.

Beszédében visszautalt a szentbeszédben is elhangzott gondolatokra, megerősítve, hogy az oktatásban is elengedhetetlen a bizalom.  „Azért tudunk tanulni, mert bizalmat adunk a tanárunknak, a mester és tanítványa kapcsolatnak. Bizalmat fejezünk ki az ember és az ember növekedése iránt is. Bizalmat kérek ebben a tanévben, az igazságért, az ember szolgálatáért” – fogalmazott és áldott tanévet kívánt.

Az eseményen Hegedűs Barbara, Veszprém város alpolgármestere arról beszélt, egy új tanév kezdete izgalmas, ugyanakkor remek lehetőség is, hogy megfogalmazzuk céljainkat. „A képzési időszak nemcsak a vizsgákról és a feladatokról szól, hanem az önmagunkkal való találkozásról is. Milyen emberek szeretnénk lenni? Hogyan tudnánk hozzájárulni a közösségünk, a társadalmunk fejlődéséhez, épüléséhez? Vajon, mi Isten terve számunkra? Az Úr mindenkit meghív egy sajátos útra. Nem mindig könnyű felismerni, melyik a mi utunk, de a mindennapi feladatok és kihívások közepette talán közelebb juthatunk ehhez a felismeréshez” – fogalmazott. Kiemelte, a főiskola hallgatóinak tudása, legyen szó szociális, nevelő, vagy egészségügyi területről, éppen az a fajta időtálló tudás, amely nem létezhet az emberi kapcsolatok, a gondoskodás nélkül. A főiskola nemcsak a szakmai tudást, hanem az emberi értékeket is középpontba helyezi: a szociális szolgálat, a nevelés, a gondoskodás olyan szakterületek, amelyek talán soha nem voltak olyan fontosak, mint napjainkban. Továbbá arra biztatta a hallgatókat, vegyenek részt aktívan Veszprém életében.

Sebestyén József rektor felidézte: a nagy egyetemalakítások időszakában, a 13. században már jogtudományokat és szabad művészeteket is tanítottak Veszprémben, a Studium Generalban, amelynek szellemi gyökereihez ma is vissza lehet nyúlni, s amely az első magyar püspökség területén egyidőben létesült más nagy európai egyetemekkel.

Hírdetés

Külön köszöntötte az intézmény csecsemő- és kisgyermekgondozó szakos hallgatóit, a Veszprém vármegyében hiánypótló képzést – mely párbeszédet és közös munkát jelent a Pannon Egyetemmel és különböző szociális intézményekkel, partnerekkel – idén először indította el a főiskola.

Az intézmény sikerrel akkreditáltatta a szociálpedagógiai alapszakokat is, így mostantól a képzés teljes vertikuma a hallgatók rendelkezésére áll, míg az ápolás és betegápolás alapképzési szakot jövő héten nyújtják be akkreditálásra. (Sikeres akkreditáció esetén a Veszprémi Érseki Főiskola, a Pannon Egyetemmel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatásával, a közép-dunántúli régióban meghonosítja az orvos- és egészségtudományi képzést is.)

A főiskola közel negyven évvel ezelőtti újraalapítása óta az idei volt a legnépesebb évnyitó, hiszen először fordult elő, hogy kétszáznál több, 240 elsőéves hallgatót fogadott az intézmény.

A beszédek után Hajnáczky Tamás Attila, a főiskola tudományos munkatársa a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága által odaítélt „Év kutatója” ösztöndíjat vehetett át.

Zárásként az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, majd Sebestyén József rektor ünnepélyesen a főiskola diákjaivá fogadta a növendékeket.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Érseki Főiskola

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »