Venezuela titkos szerződésekkel védeené céges partnereit az amerikai szankcióktól

A venezuelai nemzetgyűlés ratifikálta csütörtökön az úgynevezett "antiblokád" törvényt, amely lehetővé teszi, hogy külföldi cégek titokban is köthessenek szerződéseket Venezuelával, és így elkerülhessék az Egyesült Államok büntetéseit.

A törvénnyel Nicolás Maduro elnök – az amerikai szankciókat hatástalanítva – szeretne országába vonzani külföldi magántőkét, hogy élénkítsen a sínylődő nemzetgazdaságon, mindenekelőtt az olajiparon.

Hírdetés

A latin-amerikai ország a világ egyik leggazdagabb kőolajtartalékával rendelkezik, ám ezt az adottságát évek óta nem tudja kamatoztatni. Diosdado Cabello, a venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke tavaly szeptemberben kijelentette, hogy Venezuelának nincs az olajiparból származó semmilyen "formális" bevétele 2019 októbere óta. Cabello mindezért az amerikai szankciókat tette felelőssé, egyes szakértők szerint azonban a rossz gazdálkodás és az iparág alulfinanszírozása is hibáztatható.

A Venezuelát sújtó súlyos gazdasági és társadalmi válság miatt az elmúlt években több mint ötmillió ember menekült el az országból.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »