Velünk marad még egy ideig a védettségi igazolás – a nap hírei

Velünk marad még egy ideig a védettségi igazolás – a nap hírei

Augusztusig biztosan fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek. Péntek éjfélig regisztrálhatnak oltásra a 16–18 évesek. Döntött az önkormányzatok támogatásáról a kormány, a főváros nem kap plusz juttatást

Augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez Magyarországon – mondta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta azt is: várhatóan döntés születik majd arról, hogy érvényét veszti a védettségi igazolás azoknál, akik nem veszik fel a második oltást. Hangsúlyozta: az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. A tárcavezető elmondta azt is: Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kétoldalú megállapodásokat kössön az oltási igazolások elfogadásáról.

Péntek éjfélig regisztrálhatnak oltásra 16–18 évesek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, hogy ők várhatóan a jövő hét elején foglalhatnak majd időpontot oltásra. Megerősítette, hogy a 18 éven felüli regisztráltak három fajta oltóanyagra – Szputnyik V-re, Sinopharmra és AstraZenecára – foglalhatnak időpontot.

Mintegy 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezernél több lakosú településnek a kormány, a kabinet a méltányosság és arányosság elveit érvényesítette – közölte a Miniszterelnökség. A közlés szerint a kormánypárti és ellenzéki települések egyaránt részesülnek a pluszjuttatásokból, a főváros és a budapesti kerületek önkormányzatai számára ugyanakkor egyelőre nem biztosít pluszpénzt. Ezt azzal indokolta, hogy Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

Meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Csak a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetése után lehet ingatlanokat kiüríteni, illetve azzal összefüggésben intézkedni. Az árverezéseket is csak a veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal lehet megkezdeni. A kilakoltatási moratórium lejárta miatt hétfőn több civilszervezet és politikus is tiltakozott.

Hírdetés

Az idén sem lesz Sziget fesztivál. A szervezők bejelentették: Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye, 2022-ben tervez nagy visszatérést. Az ország két másik nagy könnyűzenei rendezvényét, a soproni VOLT-ot és zamárdi Balaton Soundot már korábban lemondták a szervezők.

Uniós stratégiát javasol a koronavírus-betegek kezelésére használt készítményekre az Európai Bizottság. A cél, hogy támogassa a gyógyszerek fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget. A stratégia három új, a Covid-19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig. Az Európai Unióban eddig egyetlen gyógyszer, a remdesivir-készítmény használata engedélyezett súlyos esetekben,

Főként a koronavírus-járvány és szociális kérdések szerepelnek napirenden az uniós tagországok a pénteken kezdődő portugáliai csúcstalálkozóján. Az első napra tervezett szociális tanácskozáson az uniós tagországok vezetői konferenciát tartanak az európai szociálpolitikai menetrendről. A célkitűzések szerint 2030-ig 78 százalékos foglalkoztatási rátát kell elérni el, illetve azt, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt.

Oroszországban hivatalosan engedélyezték az egyadagos Szputnyik Light vakcina használatát. Ez tulajdonképpen a Szputnyik V oltóanyag első komponense. Kifejlesztői szerint hatékonysága csaknem 80 százalékos, és a koronavírus összes új változatával szemben védelmet nyújt.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország újabb agressziót indíthat a Donyec-medencében. Antony Blinken az ukrán elnökkel folytatott kijevi megbeszélése után azt mondta: bár az orosz csapatokat részben kivonták az ukrajnai határ közeléből, jelentős többségük ott maradt és veszélyt jelent Ukrajnára.

Két teniszező, a férfiaknál a spanyol Rafael Nadal, a nőknél pedig a japán Oszaka Naomi nyerte a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat. A Sevillában rendezett ünnepélyes díjátadón az év csapatának járó díjat a Bayern München labdarúgóegyüttese kapta. Az életműdíjat Billie Jean King 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes amerikai teniszező nyerte el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »