Végtisztességet kaptak a Szőgyénben kiemelt német katonák

Végtisztességet kaptak a Szőgyénben kiemelt német katonák

A tavalyi év őszén harminchárom német katona földi maradványait emelték ki a németszőgyéni temető régi területén, mely ma a plébánia udvara. A munkálatokat az eperjesi Sapex cég munkatársai végezték, a bényi Kvitek Marián hadisírkutató, múzeumtulajdonos és csapata segítségével.

A katonák földi maradványainak végtisztessége a Zsolna megyei Lipótszentmiklósi járásban fekvő vágfalvai (Važec) német katonai temetőben történt szeptember közepén, ahol a rangos vendégek között ott voltak a szőgyéni ásatás kutatói, valamint ft. Farkas Zsolt szőgyéni esperes-plébános is.

A vágfalvai temetőben nagyszabású megemlékezést tartottak a temető fennállásának 25. évfordulója alkalmából, melynek keretében sor került arra a kegyeletadásra, ahol 135 német katona kapta meg a végtisztességet, köztük a Szőgyénben kiemelt 33 áldozat, akik közül 27 személyt tudtak azonosítani.

A második világháború idején Szőgyénben elesett német katonák földi maradványait a tavaly szeptemberben emelték ki. Az azonosítás eredményeként az idei év szeptember idusán tartott emlékezésen név szerint kapták meg a végtisztességet. A kegyeletadáson néhány leszármazott és családtag is jelen volt, az emlékező politikusok, katonák és fiatalok körében.

A rendezvényt megtisztelte a Volksbund szövetségi végrehajtó bizottsága megbízásából Detlef Fritzsch, aki Drezdából érkezett.

A Volkstund német nyelvű internetes hírportál így számol be az eseményről:

„Az emlékezés hangulatát növelte a besztercebányai katonazenekar előadása, amely Jakub Laco „Szlovák korál”-ját és Stanislav Orechovský „Kráľohoľská” című lélekemelő darabját közvetítette az emlékező közösségnek. A Szász-Anhalt regionális egyesület által szervezett német–szlovák munkatábor fiataljai érzelmi fénypontot hoztak, amikor kéz a kézben sétáltak a Hochkreuzba, és bemutatták a „Halottak emlékezése” című kétnyelvű interpretációjukat.

Hírdetés

Számos rokon, családtag és ismerős sem riadt vissza a Magas-Tátrába vezető hosszú úttól. Stefan Keim Frankfurtból jött a lányával, hogy meglátogassa apja, Johann Keim sírját. Ute Ott és férje Güterslohból átlapozták a fém névkönyvet arra az oldalra, amelyen nagyapjuk, Max Puschat elvesztését rögzítették. Martina és Günter Brandt szegfűt és Ulrich Strelow fényképét helyezték el a nagybácsijuk sírjára” – olvasható a hírportálon.

Alexander Ohls őrmester és emberei a gardelegeni harci kiképzőközpont 4. kiképző egységéből egy hetet töltöttek a kiterjedt létesítmény előkészítésével, a német–szlovák munkatáborból érkezett 21 tinédzser és fiatal felnőtt támogatásával, akik kerítéseket festettek és megtisztították a sírköveket.

Detlef Fritzsch emlékbeszédében köszönetet mondott az egyesület munkájáért: „Méltó sírt adni a halottaknak a béke parancsa, amely ezekből a sírokból fakad, soha nem volt sürgetőbb és jelentősebb, mint manapság” – mondta, majd hozzátette: „A hadisírok gondozása csak akkor lehetséges, ha kapcsolatot tartunk fenn azokban az országokban élő emberekkel, akiknek földjén a német katonák nyugszanak.”

Megbékélés – ez volt Milian Lištiak, Važec polgármesterének témája: „A Tátra alatti régió több ezer német katona végső nyughelyévé vált. Az ország szerető karjaiba vette őket. Ennek fényében a német–szlovák barátság igazi érték” – mondta a polgármester, majd a vendégekkel koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

A rendezvényt megtisztelte Jozef Neuschl, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának egykori tanácsadója, a 2000-ben ratifikált német–szlovák hadisíregyezmény egyik megalkotója.

Neuschl 1960 óta foglalkozik a hadisírok gondozásával, amiért a Volksbund szövetségi végrehajtó bizottsága elismerése jeléül kitüntetésben részesítette.

Az egyházi végtisztességet Mateusz Szeliga tábori lelkész és Farkas Zsolt szőgyéni esperesplébános végezte el. A szőgyéni kutatás munkatársai közül jelen volt Kvitek Marián hadisírkutató, gyűjtő, és Ladislav Pajtinka, a Sapex munkatársa.

Forrás: Volksbund (Népi Liga – Együtt a békéért)
(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »