Végre nyilvános, mely élelmiszerek árát fagyasztják be az egyes élelmiszerláncok. Íme a lista!

Végre nyilvános, mely élelmiszerek árát fagyasztják be az egyes élelmiszerláncok. Íme a lista!

Ahogy arról pár nappal ezelőtt beszámoltunk, a földművelésügyi tárca és az élelmiszerláncok vezetőinek megegyezése alapján számos termék árát befagyasztják a közeljövőben. A tvnoviny.sk megszerezte a listát, mutatjuk a részleteket!

Összesen nyolc élelmiszerlánc, a Billa, a CBA, a COOP Jednota, a Kaufland, a Labaš, a Lidl, a Tesco és Terno csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek már hétfőn életbe kellett volna lépnie, de a hírek szerint több vállalat már jelezte, néhány napos haladékra van szükségük a rendszer bevezetéséhez. A Tesco illetékesei például közölték, ugyan az árbefagyasztás megtörtént, de a vonatkozó jelzéseket és tájékoztatásokat még nem volt idejük kihelyezni az összes üzletben.

A Kaufland több mint száz, a Terno és a Kraj 40, míg a Billa mintegy 45 termék árát rögzítette a hétfői határidőig.

A mezőgazdasági tárca közleménye szerint nagyrészt Szlovákiában előállított élelmiszerek esnek majd az „‘árstop” hatálya alá, ettől a hazai termékek fogyasztásának növekedését várják. A Markíza szerint a listákról szinte teljesen hiányoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, de a láncok szerint ez csak idő kérdése. Meg kell várniuk míg elfogynak a rendelkezésre álló készletek, amint ez megtörténik és megérkeznek az új szállítmányok, jónéhány gyümölcs és zöldség ára is rögzítésre kerül majd.

Hírdetés

A rendelkezésre álló információk alapján nagyjából 15-20%-kal csökken majd az érintett termékek ára és marad is tartósan ennyi a megegyezés alapján legalább három hónapig. 

Jednota

Az elterjedt kiskereskedelmi lánc árstopot vezet be többek között a kiflire (13-15 cent/db), illetve több sajátmárkás alapvető élelmiszerre, mint a liszt (82 cent/kilogramm), a rizs (1,99 euró/kilogramm) vagy a napraforgóolaj (2,89 euró/liter). Ezen kívül számos egyéb áru, például sajtok, tejtermékek, konzervek, sörök vagy a Kofola üdítőital is rögzített árat kap.

Billa

A Billánál szintén hasonló árakra lehet készülni, lesz például rögzített árú csirkemell (kilójáért 7,59 euró), kenyér és kifli is. A Billa a prémium termékeket választó vásárlókat is megcélozza, rögzítik például a lazac(!) árát is, 27,90 eurós áron.

Lidl

A német áruházlánc konkurenseihez hasonló termékekre készül árstopot bevezetni, sajt, zsemle, sör és üdítőital is lesz majd olcsóbban, ahogy rengeteg bor is. A Lidl mintegy hétféle vörös- és fehérbort kínál majd 2,79 euró/palack áron.

Kaufland

Az első lista alapján a Kaufland elsősorban a tejtermékekben lesz erős, joghurt, sajt, tej és vaj is lesz olcsóbban. Gyümölcsöt vagy zöldséget ők is keveset kínálnak, de biztosan lesz árstopos körte és fokhagyma is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »