Végre egy jó hír: csökken az európai gázár

Végre egy jó hír: csökken az európai gázár

Csökkenni kezdett az európai gázár kedden reggel arra a hírre, hogy hétfő este újraindult az orosz földgáz szállítása Németország felé a Jamal-Európa vezetéken.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében megawattóránként 75 dollárra süllyedt a földgáz ára a hétfő délelőtti 81,00 euróról.

A Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken három napig állt a szállítás, mert a németországi szakaszt üzemeltető Gascade vállalat ezen a három napon megfordította az áramlást nyugatról keleti irányba.

Hírdetés

Október vége óta másodjára fordul elő, hogy meg kellett fordítani az áramlást a gázvezetéken.

A reverz szállítás hátterében az áll, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba is érkezik földgáz, de nemcsak Oroszországból, hanem Németországból is. Általában, normális körülmények között a német féltől vásárolt földgázt Lengyelország kiemeli a Németországba irányuló, tranzitként áthaladó orosz földgázból. Ha azonban Oroszországból kevesebb földgáz érkezik, mint amennyit Lengyelország vásárolt Németországtól, a Gascade megfordítja az áramlást, és az Északi Áramlat vezetéken érkező orosz földgáz táplálja be és küldi tovább Lengyelországba.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak ebben az időszakban, amikor is a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »