Véget ért az Élet a Lélekben szeminárium Kaposváron

Véget ért az Élet a Lélekben szeminárium Kaposváron

A Nagyboldogasszony-székesegyházban bemutatott küldetési szentmisével ért véget március 17-én a Joppé Evangelizációs Központ által szervezett hetedik, férfiaknak szóló Élet a Lélekben szeminárium Kaposváron.

A mintegy harminc résztvevő kilenc héten át töltekezhetett az elhangzott tanításokból, melyeket követően kiscsoportokban osztották meg egymással tapasztalataikat. A lelki megújulás mellett a szeminárium célja az volt, hogy a résztvevőkből élő közösségek, imacsoportok alakuljanak, vagy bekapcsolódjanak egy-egy, már működő közösség életébe.

A szeminárium két és fél hónapja alatt a férfiak három különleges alkalmon is részt vettek. Először életgyónást végeztek, később a Szentlélek kiáradásáért imádkoztak, majd a záró alkalmon megkapták további életükre szóló küldetésüket: „Légy világosság a sötétségben, légy a föld sója, Isten országának kovásza, légy Jézus Krisztus apostola!”

A küldetési misét Varga László megyéspüspök celebrálta, aki prédikációjában Márk evangéliumának alapján a főparancsról beszélt. Minden szenvedés, öröm, küzdelem, újrakezdés, szeretetáradás, minden ünnep és fájdalom, ami az életünkben megjelenik azért történik, hogy eljussunk a főparancsig.

Nem Isten szeretete, nem felebarátaink és önmagunk szeretete van életünk középpontjában, hanem sok minden más dologgal foglalkozunk – mondta a megyéspüspök.  Az írástudók Mózes törvényeit több száz parancsra bontották szét. Jézus ezt a rengeteg parancsot kettőbe foglalta össze. Ezt már megtette előtte más is az Ószövetségben. Mi volt a különbség? Az egyik csak leegyszerűsítette ezt a sok parancsot: „szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből, minden erődből, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” Jézus ugyanezt mondta, a különbség annyi, hogy ő hozzáadta önmagát, az egész lényét. Nemcsak tanította, tudta, megpróbálta, hanem hozzáadta önmagát. Amikor ez megvan, hogy hozzáadjuk magunkat és belevetjük magunkat teljesen ennek megvalósításába, akkor minden átalakul.

A láthatók közül a legnehezebb a szeretetben nem a másik, hanem mi magunk vagyunk. A legnehezebb elfogadni és Isten ajándékaként szeretni önmagunkat anélkül, hogy lealáznánk, leértékelnénk, felmagasztalnánk, vagy többre tartanánk magunkat másoknál. Addig, amíg összehasonlítjuk a szívünkben, a gondolatainkban magunkat másokkal, biztosak lehetünk abban, hogy nem szeretjük saját magunkat, a bennünk lévő bűnöst és a bennünk lévő szentet egyszerre – folytatta Varga László.

A főparancs egyik legnehezebb része: „mint önmagadat!” Jól érzed-e magad a bőrödben? Nem azért, mert most minden rendben van, nem fáj semmid, jól mennek a dolgaid és pénzed is van.

Hírdetés

Vagy pedig állandóan van olyan, amire azt mondod, hogy Isten nem jól teremtett, s jobbat is alkothatott volna?

Aki tele van hálával, nem azért, mert kiváló, egészséges, sikeres, hanem azért, mert Isten ajándéka és Isten benne él, abban elkezd minden változni, és elkezd megvalósulni benne a főparancs – fogalmazott Varga László prédikációjában.

A teljes szentmise az egyházmegye YouTube-csatornáján megtekinthető.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »