Véget érnek a járványügyi korlátozások, hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés

Véget érnek a járványügyi korlátozások, hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés

Komoly az esélye annak, hogy a határon való átlépést követően megsemmisítik a fegyverszállítmányokat, ezért Kárpátalja biztonsága szempontjából helyes döntés, hogy nem szállítunk fegyvereket és nem is engedjük azokat keresztül Magyarországon – kezdte Gulyás Gergely a Kormányinfót.

Magyarországnak az a határozott érdeke, hogy ne keveredjen, ne sodródjon bele a háborúba. A kormány igyekszik támogatni és koordinálni a civil akciókat, hozzá is járulnak a humanitárius segítséghez. A fővárosba érkező menekültek elosztását is koordinálják, minden Ukrajnából érkező menekültnek segítenek, folyamatos az átengedés a határon.

120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon a háború kitörése óta – közölte Gulyás Gergely. 1,3 milliárd forintos támogatást nyújtanak a segítő szervezeteknek, hat segítőpontot is nyitottak.

600 millió forintos segélycsomagot küld a kormány Kárpátaljának

A kormány kezdeményezésére elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás, a 1357-es nemzeti segélyvonal hívásával mindenki adományozhat, közel 200 millió forint érkezett eddig. Igyekeznek kielégíteni a kárpátaljai igényeket. 600 millió forint értékben küldenek segélycsomagot, valamint százezer liter üzemanyagot is. 140 millió forintos szállítmány is indult egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökkel.

Minden uniós szankciót támogatnak

Gulyás Gergely elmondta: minden uniós szankciót támogatnak, amit az uniós tagállamok hoznak, támogatnak, nem akarnak vétózni, elítélik, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ugyanakkor hangsúlyozta: óvatosnak kell lenni a szankciókkal, hogy ne a magyar és európai emberek fizessék meg. Hozzátette: e tekintetben komoly véleménykülönbségek vannak Európában.

Arra is kitért: felelőtlennek tartják azokat a véleményeket – idesorolta a magyar baloldal véleményét is –, amelyek az energiaszektort veszélyeztetik. Gulyás Gergely kiemelte: tény, hogy ha a Paks által termelt árammennyiség nélkül, 260 ezer forint többletteher várna a magyar háztartásokra.

Beszélt arról is, hogy az osztrák és a magyar Sberbank tönkrement, ez 70 ezer betétest érint, a betétbiztosítási alap szerint 100 ezer euróig kártalanítják a számlatulajdonosokat. Az efölött kategóriába 12 önkormányzat is érintett, a bérkifizetésekről a kincstár fog gondoskodni, illetve kedvezményes hitelfelvételt biztosítanak a számukra.

Véget érnek a járványügyi korlátozások, hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés

A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért kivezetik a járványügyi korlátozásokat, hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, kivezetik azt a szabályt is, ami lehetővé teszi, hogy a munkáltató előírja a kötelező oltást, de kivétel az egészségügyi és szociális terület.

Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják, részben a lehetséges hatodik hullám veszélye, részben a kormány cselekvőképessége miatt.

Az ország biztonsága fontosabb a választásnál

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy egy ilyen háborús helyzetben nemzeti egységnek kéne létrejönnie, a baloldal azonban mintha nem lenne tekintettel a háborús helyzetben a veszélyre.

„Az ország biztonsága fontosabb a választásnál” – jelentette ki a miniszter. Azt is mondta, hogy a baloldal tegye félre önös érdekeit.

Veszélyes lenne fegyvereket szállítani

Hírdetés

Gulyás Gergely újságírói kérdésre kifejtette: a józan logika, a rendelkezésre álló információk alapján, ha fegyvereket szállít Magyarország, akkor ezt a magyar-ukrán határon tudja megtenni, ha megteszik, akkor olyan veszélyt állítanak elő, amit érdemes elkerülni, ha meg akarják védeni Kárpátalját.

Várják Budapestre tárgyalni az oroszokat és az ukránokat

Gulyás Gergely Szijjártó Péter szavait megismételve elmondta: mindkét fél tudomására hozták, hogy Magyarország legfontosabb célja a béke, ezért örömmel biztosítunk teret a béketárgyalásoknak.

A kormány abban bízik, hogy az oroszok nem zárják el a gázcsapot

Egy hónappal ezelőtt Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, még azonban folyamatban vannak az egyeztetések. Az Index arról kérdezett, erre még lehet-e számítani.

A miniszter elmondta: egyelőre erről nincs még megállapodás.

Hogyan fogunk fizetni az orosz gázért, ha beindul a SWIFT rendszer blokkolása Oroszországgal szemben, vagyis nem lehet elutalni az orosz gázért járó pénz? Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az EU erre tekintettel fogadott el szankciókat. Olyan szankciókat nem fogadtak el, amelyek a fizetést ellehetetlenítenék.

Ha az uniós szankciók hatására Oroszország elzárja a gázcsapokat, vagy megemeli az árakat, van Magyarország számára B-terv, hogy hogyan biztosítsa hazánk gázellátását? Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy az oroszok már emeltek is árat. A kormány abban bízik, hogy az oroszok nem fogják elzárni a gázcsapokat. A tárolókapacitás miatt nem Magyarországnak kell a leginkább aggódnia. Jó néhány hónapra van tartaléka az országnak. Máshonnan lényegesebben drágábban tudna Magyarország gázt vásárolni.

Európának is károkat okoznak a szankciók

Gulyás Gergely nem tudja, hogy lesznek-e további szankciók Oroszországgal szemben, de eddig is komoly szankciókról döntöttek. Ezek Európának és Magyarországnak is gazdasági károkat okoznak, de a magyar gazdaság jól teljesít.

A kormány minden forrást, felső határ nélkül biztosít a menekülteknek

Az Index megkérdezte, mi a magyar kormány álláspontja: támogatja, ellenzi, vagy nem foglalkozik azzal, ha leszerelt magyar katonák, veteránok, önkéntesek jelentkezni akarnak Ukrajna védelmére. Gulyás Gergely jelezte, ezt a büntetőtörvénykönyv szabályozza, tiltott toborzásnak minősül.

Arról is kérdezték, mekkora összeget tud Magyarország az Ukrajnából menekültek támogatására fordítani, illetve milyen egyéb állami támogatásra számíthatnak. A kormány minden forrást, felső határ nélkül biztosít. Döntően magyarok akarnak itt maradni. A legcsekélyebb mértékben sem rengetik meg a költségvetést a támogatások – mondta Gulyás Gergely.

Elköltözött a kijevi magyar nagykövetség

Gulyás Gergely szerint megjósolhatatlan, hogy mekkora menekülthullám lesz, ez attól is függ, hogy meddig tart a háború. A kijevi nagykövetség átköltözött Lembergbe, erről Szijjártó Péter is beszélt ma.

A kárpátaljai kormányzó kijelentette, hogy Magyarország segít a legtöbbet

Az Index arról érdeklődött, van-e terve a magyar kormánynak arra, hogy ha – ne adj Isten – Kárpátalját is elérik a fegyveres összecsapások, akkor miként segít az ottmaradt, eddig át nem menekült magyaroknak. Gulyás Gergely elmondta: fogadjuk a menekülteket, humanitárius segítséget nyújt a kormány, a külügyminisztérium tartja a kapcsolatot a kárpátaljai kormányzóval. A miniszter elmondta, hogy a kormányzó jelezte: Magyarország segíti a legtöbbet, és ne illessék kritikával a magyar kormányt.

Állami iskolákban sem lesz kötelező az oltás a tanároknak

Varga Juditék befogadtak az otthonukba egy kétgyermekes kárpátaljai családot. Az Index megkérdezte Gulyás Gergelyt, van-e tudomása arról, hogy más kormánytagok is hasonlóképp cselekedtek, illetve ő gondolkodott-e hasonlóban. A miniszter válasza: ezt mindenki maga dönti el, hogy nyilvánosságra hozza-e. Gulyás Gergely még nem gondolt arra, hogy menekült családot fogadjon be.

Egy másik kérdésre azt is megerősítette: állami iskolákban sem lesz kötelező az oltás a tanároknak.

Tényleg megszavazták a fideszes EP-képviselők az atomenergiát is érintő határozatot?

Ujhelyi István bejelentése szerint a Fidesz EP-képviselői is megszavazták az atomenergiai együttműködésre és a Nemzetközi Beruházási Bankra vonatkozó szankciókat. Deutsch Tamás szerint a szocialista politikus hazudik.

Gulyás Gergely kifejtette: elfogadtak egy határozatot, ami elítéli Oroszországot, és fontosabb érdek fűződött az egységhez, mint ahhoz, hogy azokat a pontokat kiiktassák a szövegből, amikkel nem értenek egyet.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »