Vasárnapra gyérült a migránsok jelenléte a budapesti Keleti pályaudvaron – üzeneteket hagytak a falon

Vasárnapra gyérült a migránsok jelenléte a budapesti Keleti pályaudvaron – üzeneteket hagytak a falon

Hétfőn reggel már csak néhány közel-keleti kinézetű migránst lehetett látni a budapesti Keleti pályaudvaron, ám tegnap még több százan, ha nem több ezren várakoztak a Nyugatra, főleg Ausztriába vagy Sopronba induló vonatokra.

Ma reggelre eltűntek a pályaudvar főbejárata elől a nemzetközi tévéstábok közvetítőkocsijai, miután úgy tűnik, hogy a helyzet egyelőre csillapodik. Az aluljárók falain olvasható latin- és arab betűs, különféle nyelveken, kurdul, arabul, urduul, afgánul megfogalmazott üzenetek, egyes országok zászlói viszont arról tanúskodnak, hogy elmondásukkal ellentétben nem csak Szíriából érkeztek. A menekültek legtöbbje az elmúlt órákban eltávozott Ausztria irányába, ezért inkább a tegnapi helyzetről közlünk fényképes beszámolót.

Vasárnap reggel a Keleti pályaudvar főbejárata előtti térségen több külföldi tévéstáb közvetítőkocsija is álldogált, az operatőrök pedig közben az aluljárók labirintusában fekvő, csoportosuló migránsok között bukdácsolva örökítették meg a történelmi pillanatokat és jeleneteket. Más tévéstábok arra voltak kíváncsiak, miként kezelik a magyar rendőrök a pályaudvar csarnokába beérkező vonatokat megostromolni kívánó migránsokat. A rendőrök arcán a fáradság, kimerültség és a közöny jelei látszottak. Az európai kinézetű utasokat átengedték a vonatokhoz, míg a közel-keletieket csak az érvényes vonatjegy fölmutatása után és csak a szerelvény indulása előtti percekben.

Asszonyokat, nagyobbacska leányokat nem szabad fényképezni a Keleti pályaudvaron és környékén, mert ha megteszed, azonnal eléd ugrik egy vagy több fiatal férfi és szép szóval, esetleg fenyegetőzve fölszólít, hogy ez szigorúan tilos. A gyermekeiket viszont szívesen fényképeztetik az újságírókkal és az érdeklődő polgárokkal. Egyesek sátrat vertek, de akiknek nincs sátruk, azok fejüket az aluljáró falának támasztva, pokrócokba bugyolálkozva hálnak, pihengetnek és várják az indulásra szóló fölhívást.

Szóba elegyedtünk néhány migránssal – természetesen csak férfiakkal – s arra a kérdésre, hogy honnan jöttek, a válaszolók kilencven százaléka vasárnap reggel azt válaszolta, hogy a szíriai Aleppoból. Egy idő után már nem láttuk értelmét a további kérdezgetésnek. A Keleti pályaudvar előtti, alatti aluljárók falaira frissen fölírt graffitik, üzenetek viszont arról tanúskodnak, hogy a Nyugatot ellepők nem csak az egykoron szebb napokat látott Aleppoból, Bem apó életének utolsó állomásáról, és nem csak a a nemzetközi terrorizmus sújtotta egész Szíriából érkeznek, hanem a szíriai, az iraki és törökországi Kurdisztánból, Afganisztánból, Pakisztánból és Afganisztánból is. Valószínűleg máshonnan is, de rövid bóklászásunk során egyéb föliratot nem találtunk.

A Baross Gábor tér fölött ívelő egyik felüljáróról egy idősebb magyar asszony szól le és követeli az "illetékesektől", hogy azonnal adjanak ruhát a mellette álldogáló fiatal menekült anyának és kislányának. Az "illetékesek" erre alulról azt kiáltják föl, hogy majd szólnak a náluknál is illetékesebbeknek.

Hírdetés

Az aluljárókban és a pályaudvar csarnokában időnként egy-egy vezető személynek tűnő ember tart rögtönzött eligazítást fiatal migráns férfiaknak, amelynek végén rögtön kisebb mozgolódás támad az asszonyok és gyermekek csoportjaiban, ilyenkor többen eltávoznak a helyszínről.

Az aluljáró falaira több fekete-piros-sárga (eredetileg aranysárga – H. J.) német zászlót rajzoltak, nem egyet helytelenül, állított helyzetben. Hiába, ezt még tanulni kell. A német zászlók mellett föltűnnek a különböző kurdisztáni lobogók, valamint a szíriai zászló, az Abdulláh Öcalan alapította marxista Kurd Munkáspárt vörös csillagos lobogója, fölötte az Apo fölirattal, aki nem más, mint maga a törökök börtönében raboskodó Öcalan beceneve. A három csillagos szíriai zászló (az 1963-as katonatiszti, Bá’ász párti hatalomátvétel előtti lobogó; 2011 óta az El-Ászád ellen harcoló szedett-vedett csoportok is ezt vallják magukénak) mellől nyíl mutat a német zászló felé, amely egyértelműen fejezi ki a rajzoló kiindulási országát és a végcélját.

Olvasható egy érdekes arab nyelvű felirat is: "A határok megnyíltak, lehetőségetek van vonattal továbbutazni. Indulási idő 7 és 8 órakor, illetve 9 órakor. Ne féljetek a rendőrségtől!"

Hering J. – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »