Varsó: az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott törvénymódosítás

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Módosításokkal küldte vissza kedd este újbóli alsóházi megvitatásra az ellenzéki többségű lengyel parlamenti felsőház, a szenátus az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott törvény tervezetét.

Hírdetés

A százfős szenátusban a módosítások elfogadását 45 honatya ellenezte.
   
Az alsóház, a szejm január 13-án szavazta meg a kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt által benyújtott tervezetet. Az új előírásokra a kormány beszámolója szerint rábólintottak az illetékes uniós biztosok, így azok megfelelnének a lengyel helyreállítási tervben megszabott egyik fő feltételnek. Ezáltal lehetővé tennék a Lengyelországnak szánt uniós támogatások kifizetését.
   
A szejmben jóváhagyott kormánypárti tervezet szerint a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnének át. Bővítenék emellett azon eljárások körét, amelyek szerint egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.
   
A szenátus által kedden a tervezetbe beiktatott 14 módosítás értelmében például meghagynák a fegyelmi ügyeket a legfelsőbb bíróság hatáskörében, de megszüntetnék az ezekkel jelenleg foglalkozó kamarát, ehelyett a büntetőügyi kamarát bíznák meg ezek elbírálásával. Törölnék továbbá a legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara eddigi döntéseit.
   
Szymon Szynkowski vel Sek, az uniós ügyekért felelős miniszter a keddi szenátusi ülésen azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a szenátusi módosítások sérthetik a kormánynak az Európai Bizottsággal (EB) kötött megállapodását.
   
Több ellenzéki szenátor viszont úgy látta: a tervezet alkotmányellenes, és nem teljesíti az EB által megszabott feltételeket.
   
A szenátusból a tervezet újból a szejm elé kerül. Ott a kormánytöbbség elvileg leszavazhatja a felsőházi módosításokat. Az egyik kisebb kormánykoalíciós tag, a Szolidáris Lengyelország azonban ellenzi a PiS tervezetét „a brüsszeli hivatalnokok által diktált törvénynek” minősítve azt.
   
Andrzej Duda pedig, aki államfőként a parlamentben megszavazott törvények végleges megítélésére jogosult, decemberben jelezte: amikor eléje kerül a törvény, nem fog beleegyezni a lengyel alkotmányos rendet sértő semmilyen előírásba.
   
A lengyel helyreállítási terv 22,5 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 12,1 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »