Várhegyi Attila embere állhat a közmédia lehallgatási botránya mögött

Az MTVA-vezér lehallgatási ügyének nyomozásáról közölt hosszú cikket "a nyomozásra rálátó forrásokra" hivatkozva a 168 óra hetilap. Emlékezetes: Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának szobájában márciusban találtak lehallgatókészüléket.

A 168 óra most azt írja, a rendőröknek is kínos, hogy még mindig nem zárult le a nyomozás, holott minden jel arra utal, hogy az egész mögött Vas Imre üzemeltetési igazgató áll, aki viszont Várhegyi Attila egykori fideszes politikus, jelenlegi MTVA-tanácsadó bizalmasa. A cikk szerint a következő szálak vezetnek Vashoz:

1. Már a lehallgatókészülék megtalálásakor eljutottak a rendőrök egy szekrényhez, amelyben egy másik hangrögzítőt és egy kamerát találtak, és amihez állítólag csak Vasnak van kulcsa.

2. A helyszíneléskor Vas zavarodottan válaszolta a rendőrök kérdésére, hogy az eszközök telepítése "magasabb célokat szolgált".

3. Nem a főbejáratot, hanem a VIP-parkolót és Vas kártyáját használták a berendezés telepítői.

4. A rendőröknek van egy videofelvételük a berendezések kipróbálásáról, a tanúk ezen Vas Imrét ismerték fel.

Vas Imréről megjegyzi a lap, hogy 2015-ben került az MTVA-hoz, korábban viszont Várhegyi Attila mellett dolgozott kabinetfőnökként, amikor Várhegyi Szolnok fideszes polgármestere volt.

Várhegyinek tanácsadóként meghatározó szerepe van a közmédia irányításában, reklám- és tanácsadó cége, a Prestige Media emellett rendszeresen nyer közpénzes tendereket. Emellett Várhegyinek a sajtóhírek szerint szerepe volt az Origó 2014-ben kezdődött átalakításában is – emlékeztet az Index.

A 168 óra teljes cikke:

Valóságshow lehallgatással a közmédia vezérigazgatóságán

Értesüléseink szerint az eset egyértelműsége miatt már az ORFK számára is egyre kínosabb, hogy még mindig nem zárult le az a tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozás, amely azt hivatott föltárni: ki és miért helyezett el titkosszolgálati berendezéseket az MTVA vezetőinek irodáiban. Az ügy legfőbb érintettje, a közmédia informális irányításában kulcsszerepet játszó Várhegyi Attila bizalmasa mindenesetre úgy jár-kel azóta is az épületben, mintha mi sem történt volna.

A rendőrség lehallgatókészüléket talált Vaszily Miklósnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megbízott vezérigazgatójának tárgyalójában – írta meg még március végén az Index. A Kunigunda úti központi épületet „állampolgári bejelentésre” szállták meg a rendőrök késő délután. A helyszínelés öt-hat órán át elhúzódott, majd ennek végén a nyomozók házkutatást tartottak Vas Imrénél, az MTVA üzemeltetési igazgatójánál, illetve Enyedi Csabánál, az MTVA vezérigazgatói kabinetvezetőjénél.

A hivatalos verzió szerint a felfedezés annak volt köszönhető, hogy az akkori komoly esőzések miatt beázott az igazgatói tárgyaló. Miután ezt az épületüzemeltetők megállapították, a kiszárításhoz – ahogy azt a 444.hu megírta – leszedték a kábelcsatorna tetejét, s ekkor vált láthatóvá az oda rejtett mikrofon. A szerelők jelezték mindezt a biztonsági vezetőnek, ő pedig bejelentést tett a nyomozóirodánál. A tárgyaló a vezérigazgató szobája és a vezérigazgatói kabinetvezető, Enyedi Csaba irodája között van.

A mennyezet kibontása után a nyomozók megtalálták a rögzítő készüléket is Enyedi Csaba szobájában, ahol nemcsak a vezérigazgatói tárgyalóba rejtett mikrofon felvevője került elő az egyik elzárt szekrényből, hanem egy olyan berendezés is, amely az Enyedi irodájában zajló történéseket örökítette meg. Egy hangrögzítőt és egy kamerát is lefoglaltak. Enyedit a helyszíneléskor az irodájában találták a nyomozók, de ő azt állította a hatóságoknak, hogy nem volt tudomása a készülékekről, nincs is kulcsa ahhoz a szekrényhez, amelyben a felvevőt megtalálták. Ezt – mondta – Vas Imre üzemeltetési igazgató tudja kinyitni. Vas Imréről nem árt tudni, hogy ő a felelős az MTVA technikai felszereltségéért, továbbá a cég szervezeti és működési szabályzatát úgy módosították, hogy a biztonsági ügyek is – a korábban erre hivatott biztonságiak fölött – az ő kezében összpontosuljanak. Vas fölbukkant a helyszínelésnél is, ami alkalmat teremtett a nyomozóknak arra, hogy az ő irodáját is átvizsgálják – ott is találtak egy hang- és képfelvétel készítésére alkalmas készüléket, szintén egy zárt szekrényben. Ezek után vonultak ki a nyomozók Vashoz és Enyedihez házkutatást tartani.

Hírdetés


Vaszily Miklós

A vezérigazgatói tárgyaló forgalmas helyiség: Vaszily minden hivatalos találkozóját itt tartja, az MTVA épületében pedig naponta föltűnnek politikusok, nagykövetek és más közéleti személyiségek. A jelek szerint a velük folytatott, adott esetben bizalmas beszélgetéseket rögzítették valakik. Kérdés, hogy kik és milyen célból. Az egészen bizonyos, hogy nem a szolgálatok dolgoztak az MTVA székházában, máskülönben nyomozás sem indult volna. Egyértelműnek látszik tehát, hogy valaki belülről rendelte el az egyáltalán nem hétköznapi, hanem profi titkosszolgálati eszközök beszerelését. Mivel ez Vas engedélye nélkül elvileg nem volna lehetséges, a rendőrök már a helyszíneléskor rákérdeztek a dologra, és úgy tudjuk, az üzemeltetési igazgató meglehetősen zavarodottan tett utalásokat arra, hogy az eszközök telepítése „magasabb célokat” szolgált.

A nyomozásra rálátó informátoraink szerint kevés ennél egyértelműbb eset képzelhető el. Videofelvételek vannak ugyanis arról, hogy kik és mikor szerelték be az eszközöket, továbbá az is tény, hogy a „szerelők” nem a főbejáratot használták, hanem kocsijukkal a kevés kiváltságos személy – a magas rangú vendégek és a köztévé irányítói – által használt, sorompóval és beléptetőkártyával védett VIP-parkolóba álltak be. Ehhez, úgy tudjuk, belsős kártyát használtak, kiszivárgott információk szerint az üzemeltetési igazgatóét. Az ügyre rálátó rendőrségi forrásaink szerint a nyomozók birtokában van egy felvétel magáról az eszköz beszereléséről is – a beszerelők kipróbálták ugyanis, hogy működik-e.

Ezen Vas Imrét ismerték föl.

A rendőrségről származó információink szerint a nyomozás során fölvetődött annak lehetősége is, hogy valójában nem is a „fatális” beázás miatt fedezték föl a titkosszolgálati eszközöket, az ügy hátterében inkább hatalmi és személyi ellentétek állnak. Találkoztunk olyan elmélettel is, hogy voltak, akik „rásegítettek” kicsit a beázásra.


Enyedi Csaba

Vaszily Miklós tavaly tavasszal lett operatív vezérigazgató-helyettes az MTVA-nál. Azzal a feladattal hozták a céghez, hogy a műsorköltségek arányát – ami akkoriban a teljes büdzsé mindössze húsz százalékát jelentette – javítsa, magyarul: tegyen rendet a káoszban. Az új közszolgálati hírcsatorna elindulását kísérő közröhej nyomán megrendült pozíciójú Szabó László Zsolt távozását követően pedig tavaly augusztustól Vaszily a megbízott vezérigazgató. Enyedi Csaba, ahogy azt a 444.hu megírta, egy éve dolgozik az MTVA-nál adminisztrációs igazgatóként. Nyáron, Vaszily kinevezésekor, kabinetvezető lett, s idén januártól az M4 sportcsatorna igazgatója. Ám a kulcsfigura valójában Vas Imre üzemeltetési igazgató, aki korábban a Terror Háza menedzser-igazgatója volt, majd a Szépművészeti Múzeum üzemeltetési igazgatója. Innen került 2015-ben az MTVA-hoz. Ennél is fontosabb azonban, hogy Vas annak idején a szolnoki polgármesteri hivatalban volt kabinetfőnök, mégpedig akkor, amikor a város polgármesterét Várhegyi Attilának hívták.

A televízióban mindenki kész tényként kezeli, hogy az MTVA-s állást Várhegyi adta Vasnak. Várhegyi elvileg csak tanácsadó az MTVA-nál, de van irodája az épület negyedik emeletén, és a dolgozók egyöntetű véleménye, hogy ténylegesen ő irányítja az intézményt, úgy vélik, az ő jóváhagyása nélkül Vas egy lépést sem tehet.

Kérdéseinkkel megkerestük az ORFK-t. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, meddig húzódik még az eljárás, terveznek-e meggyanúsítani valakit az ügyben, érinti-e az eljárás az eszközök beszerelését végző külső céget, kiterjed-e a nyomozás a beszerelést indokló „magasabb célokra”. Az ORFK írásos válaszában a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el részleteket az ügyről. A rendőrség csupán annyit közölt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a nyomozást, amelynek határideje 2016. szeptember 29.

Az MTVA sajtóosztályán keresztül kérdéseket tettünk fel a történet három főszereplőjének. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgatónál afelől érdeklődtünk: tudott-e arról a rendőrségi vizsgálat előtt, hogy a tárgyalóját lehallgatják? Mit gondol: ki és miért szereltethette be az eszközöket, illetve megrendült-e a bizalma közvetlen beosztottjaiban, különös tekintettel Vas Imrére, aki információink szerint tudott a lehallgatóeszközök beszereléséről?

Vas Imrét – aki továbbra is naponta bejár az épületbe, mintha mi sem történt volna – arról kérdeztük, hogy valóban ő rendelte-e el az eszközök beszerelését, és ha igen, akkor milyen célból. Utasították-e erre, vagy önhatalmúlag járt el? De leginkább az érdekelne minket, kire-mire utalhatott Vas Imre, amikor a helyszíneléskor úgy nyilatkozott, hogy „magasabb célokat” szolgált a lehallgatóberendezések beszerelése.

Enyedi Csabától azt tudakoltuk, tudott-e a nyomozás megindulása előtt a lehallgatásról, illetve igaz-e, hogy nem volt kulcsa a szobájában ahhoz a szekrényhez, amelyben a felvevőkészüléket elrejtették.

Kérdéseinkre az MTVA sajtóirodája válaszolt. A rövid közlés szerint „a hivatkozott ügyben a rendőrség hivatalos tájékoztatása az irányadó: az MTVA továbbra sem kommentál nyomozati szakban lévő ügyet”. Visszakérdeztünk, hogy ez az MTVA álláspontja-e, vagy az általunk név szerint megszólított három MTVA-vezetőé. Kobza Miklós sajtófőnök válaszában egyértelművé tette, hogy sem a cég, sem az MTVA vezetői nem kívánnak kommentálni nyomozati szakban lévő ügyet.

Végül megkerestük Várhegyi Attilát, aki hivatalosan nem vezetője vagy alkalmazottja ugyan az MTVA-nak, de tanácsadóként meghatározó szerepe van az irányításban. Azt tudakoltuk tőle, tudott-e a rendőrségi vizsgálat megindulása előtt a lehallgató-berendezésekről, illetve valóban ő irányítja-e a közmédiát. Várhegyi Attila elhárította érdeklődésünket. Tömör válaszlevelében azt írta: „Szeretném jelezni, hogy 2006 májusa után nem vagyok közszereplő, és azóta nem is vállaltam médiaszereplést. Ettől jelen esetben sem kívánok eltérni.”

Korábban írtuk:

Régi arcoknak is jár a törődés: 120 milliót dugott egy MTVA-cég Várhegyi zsebébe fillérekért regisztrálható doménekért

Jól él belőlünk Várhegyi Attila is – több tízmillió csordogált az MTVA-n keresztül az elítélt politikusbűnöző zsebébe

– A fideszes Várhegyi állhat az Origó-botrány mögött

Sorra nyeri a tendereket a fideszes bűnöző, Várhegyi Attila cége

"Forradalmi" médiapolitika: a hűtlen kezelés miatt elítélt Várhegyivel kötött szerződést az MTVA

Újabb közpénzmilliók Várhegyiéknek – ezúttal Pécsről, "internetes levelezésért"

Havi pár óra "konzultációért" 600 ezer forint közpénz a fideszes zsidónak

Miért hallgat Várhegyiről a Népszabadság? – Mi tudjuk a választ

"Városmarketinget menedzsel" a korrupt fideszes – 96 milliót kap Várhegyi cége Lázár Jánostól


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »