Várhatóan 2021-ben már látogatható lesz a krasznahorkai vár

Várhatóan 2021-ben már látogatható lesz a krasznahorkai vár

Az elmúlt másfél évben jelentős előrelépés történt Krasznahorka várának teljes felújítása terén, jelentette ki Tomáš Hollý, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) munkatársa a TASR szlovák hírügynökségnek.

A projekt megvalósításán az SNM az oktatási minisztériummal és a pozsonyi  Szlovák Műszaki Egyetemmel (STU) is együttműködött. Hollý hozzátette: az alsó és a középső várat 2021-ben nyitnák meg a nyilvánosság előtt.

Hollý elmondása szerint a közelmúltban sikerült megoldani például a technikai infrastruktúra és a statikus fedezet kérdését, illetve előkészítették a tulajdonjogi eljárást is. Fokozatosan beszerzik a szükséges építési engedélyeket, majd pedig indulhat a közbeszerzési eljárás.

Hírdetés

Emellett a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Építészeti Karával együttműködve kidolgozták a vár felújításának projektdokumentációját is.

– jelentette ki Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter.

Az SNM tervezési osztálya Erdélyi Róbert főépítész vezetése alatt már dolgozik a projekt építészeti megvalósításának előkészítésén. A biztosító eddig mintegy 5,2 millió eurót fizetett ki, és mintegy 97 000 euró gyűlt össze közadakozásból. Branislav Panis, az SNM igazgatója kiemelte:

Abban az esetben, ha nem történik semmilyen váratlan esemény, az alsó és a középső vár 2021-ben fogadhatja az első látogatókat. A vár felső részét ezt követően újítanák fel és nyitnák meg a látogatók előtt.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »