Várható volt: Az ukrán külügy az oroszellenes észt politikusnő uniós kinevezésé ünnepli

Várható volt: Az ukrán külügy az oroszellenes észt politikusnő uniós kinevezésé ünnepli

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „áttörésnek” nevezte, hogy Kaja Kallas, leköszönő észt miniszterelnök az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. És nem véletlenül. Kallas a zsigeri oroszellenességet tápláló balti államok egyikét vezeti, és máris jelezte, hogy tőle aztán realitásokon alapuló békét hirdető retorikát nem várhatunk.

Az ukrán külügyminisztert a litván állami televíziónak nyilatkozott, és az interjúban arról beszélt, hogy Észtország kormányfőjének kinevezésével (még nem nevezték ki, csak jelölést kapott, kinevezésére csak azután kerülhet sor, hogy az Európai Parlament is megszavazza őt – a szerk.) „áttörés történt a keletről érkező fenyegetésekkel szemben”

Kuleba úgy értelmezi Kallas jelölését, hogy az EU nem akar „rejtőzködni” és elutasítja a „puha” külpolitikát.

Hírdetés

mondta.

Kuleba és az ukrán vezetés öröme nem alaptalan. Az EP még jóvá sem hagyta Kallas kinevezését, ő máris Oroszország felosztásáról beszél. Tallinban azt mondta, hogy Oroszország veresége nem lenne rossz dolog, mert akkor a „sok különböző nemzetből” álló Oroszország külön államokra lehetne bontani.

Hozzátesszük, az ilyen retorika nem túl célravezető, mert csak igazolja Moszkva narratíváját, miszerint a egzisztenciális háborút folytat Ukrajnában a Nyugat ellen, hiszen magasbeosztású politikusok jelölik meg célként Oroszország felbomlását.

Körkép.sk Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »