Varga Lajos püspök áldotta meg a felújított maconkai templomot

Varga Lajos püspök áldotta meg a felújított maconkai templomot

Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg a felújított maconkai Szent István király-templomot és a mellette található korszerűsített közösségi házat augusztus 28-án, vasárnap.

A Nógrád megyei Bátonyterenye Maconka városrészében található ez a kis Árpád-kori templom, valamint mellette a közösségi épület. A templom a 13. században épült, szentélyében a 13–14. századbeli freskókat Orosz László festőművész fedezte föl a múlt század közepén.

Most a Modern Városok Program keretében újult meg mindkét épület. A templomban szigetelték a födémet, új padok készültek korszerű padfűtéssel, helyreállították a déli kaput, ami a középkorban az épület eredeti bejárata volt, kifestették a hajót. A templom orgonával is gazdagodott.

Hírdetés

A közösségi épület a múltban iskola, majd óvoda volt, a rendszerváltás után kapta vissza az egyházközség. Ez a létesítmény teljesen megújult a felújítási munkáknak köszönhetően: szigetelték és új tetőhéjazat került rá, új fűtési rendszert alakítottak ki, új burkolatot kapott a padló.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »