Varga B. Tamás: A magyar bármikor, bármilyen korban tud produkálni egy harcos nemzedéket

Varga B. Tamás: A magyar bármikor, bármilyen korban tud produkálni egy harcos nemzedéket

Az Ultras Liberi rendhagyó interjút készített Varga B. Tamás dalnokkal, fociról, hazaszeretetről, politikáról.

Nagy fradista hírében állsz. Hogyan lettél fradista, kik voltak a példaképeid/kedvenceid?

Nem vagyok nagy fradista. Az valahol ott kezdődik, hogy az ember rendszeresen kijár a meccsekre. Télen, nyáron, ha esik, ha fúj. Aki nem ilyen, az csak amolyan gumidrukker. Ahogyan én is.

Fradista úgy lettem, hogy a Ferencváros csapata mindig is a nemzeti ellenállás szimbóluma volt. Már az átkosban is. Én pedig, mindig is amolyan szembenálló típus voltam. Kedvenc kérdésem a „miért” volt. Adta magát, hogy a renegátnak szurkoljak.

Hírdetés

Meccsekre gyakran jártatok?

Nem. Sőt, nagyon nem. Mi, vidéki gyerekek, jobbára a tévében néztük a meccseket, Pest nem a szomszédban volt. Aztán a kedvenceink neveit filctollal ráírtuk a pólónkra, és már mehetett is a grundfoci. Kiskapura, egy kapura, változó szabályrendszerrel. Ami közös volt a meccsekben, hogy a sok kedvenc mérhetetlen kuszaságot alkotott. A pályán egy időben képviseltette magát, sokszor egy csapaton belül a Fradi, a Dózsa, a Honvéd, és a Vasas. Érdekes, hogy MTK-s egy se volt. A szüleink nem nagyon szerették azt a csapatot, így hát mi sem.

Az MTK-t inkább nem kommentálom, csak csendben bólogatok. De azért érdekes lehetett egy ilyen vegyes csapat.

Mert az is volt. Már-már válogatott szintű összetételt produkáltunk. Persze, csak lélekben, mert a technikai tudásunk arra volt elég. Na, aztán a fradista lét közvetve is szerepelt gyerekkorunkban. Ugyanis mindannyian csapattulajdonosok voltunk. Mármint… gombfoci szinten. Bajnokságokat rendeztünk, az eredményeket kis füzetekben vezettük. A „játékosok” alját gyertyaviasszal telecsöpögtettük, aztán betonon súroltuk simára. És órákat elveszekedtünk a szabályokon. Hogy vajon lehet-e tolni, vagy csak pöckölni, hogy a banán samponos kupak még beállhat-e kapusnak, vagy már túl nagy, stb. És, persze, amikor megvettük a trafikban a csapatokat, az első dolgunk volt, hogy késsel felpattintsuk a fotókat védő kupakot. Aztán a Népsportból belevágtuk a magunk csapatát. A favorit az Aranycsapat és a Fradi volt. Volt, hogy a pályán két Fradi játszott egymással: az 1965-ös Juventus verő, és az 1975-ös Dinamo Kijeves. Mit is kérdeztél még? Ja, igen, a példaképek.


Forrás:ultrasliberi.hu
Tovább a cikkre »