Váratlanul a régi Szent János Kórház maradványaira bukkantak a Széna téren

Váratlanul a régi Szent János Kórház maradványaira bukkantak a Széna téren

A régi, eredeti Szent János Kórház maradványainak egy részét, illetve az előtte található Nepomuki Szent János szobornak a posztamensét találták meg a budapesti Széna téri emlékpark projekt keretében végzett munkálatok közben.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint talán sokan nem tudják, hogy az eredeti Szent János Kórház a Széna téren állt.

„Ennek hosszú időre visszanyúló történelme van: 1696-ban első Lipót adta ezt a területrészt az akkori városi tanácsnak, elsőként a pestisjárvány idején működött elkülönítőként, majd utána kórházzá fejlődött. Marczibányi István is hozzájárult nagyobb összegű adománnyal ahhoz, hogy a kórház fejlődni tudjon. Ennek a régi, eredeti Szent János Kórháznak a maradványainak egy részét, illetve az előtte található Nepomuki Szent János szobornak a posztamensét találtuk meg a II. kerületben” – mondta el érdeklődésünkre a polgármester.

A kerületben Őrsi Gergely szerint gyakran állítják meg a beruházásokat különböző értékek felfedezései, amire próbálnak vigyázni.

Egy szabadidőpark beruházását például egy védett orchideafaj nehezítette, de járdafelújítás közben pár hete barlangot is találtak.

„Az, hogy a Széna téri emlékpark projekt keretében megtaláljuk az 1710-ig visszanyúló Szent János Kórház történelmi épületének egy részét, mindenképpen örömre ad okot. A Széna tér fejlesztésével és emlékparkká alakításával az a célunk, hogy közös történelmünket feltárjuk. Múltunk és emlékeink az emlékezést segítését szolgálják, ezért kértük azt a Budapesti Történeti Múzeumtól, hogy

a maradványok téren történő elhelyezését tegyék lehetővé.

Hírdetés

Örülünk, hogy erre igent mondtak, szeretnénk autentikus módon arra a helyszínre kiállítani ezeket a régészeti leleteket, ahol ezek valójában voltak” – mondta el a polgármester.

Az egykor a Széna téren álló 18. századi Szent János Kórház oszlopának darabjait és a Nepomuki Szent János szobor… Posted by Őrsi Gergely on Thursday, June 9, 2022

A leletekre véletlenszerűen találtak rá, a feltárások még zajlanak, de valószínűleg további értékekre már nem bukkannak, így a munka haladhat tovább.

„Reméljük, hogy minél hamarabb át tudjuk adni a teret: már nyáron közlekedhetővé válik, a művészeti elemeket és a régészeti leletek kiállítását később adjuk át.

Annak örülünk, hogy

a lebetonozott felületek mérete nagy mértékben csökken, helyette új zöldterületek jönnek létre, amelyek közlekedési célt szolgálnak.

Olyan közlekedési folyosót alakítanak ki, amelyen áthaladva alkalmuk nyílik megismerni a Széna tér, az egyik legizgalmasabb budai tér történelmét egészen a középkorig. 56 új fát is ültettünk, tehát nem kell attól félni, hogy a melegben kell közös emlékeiken merengeni” – mondta Őrsi Gergely.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »