Váratlan fordulat a Balatonon – örülhetnek a strandolók

Váratlan fordulat a Balatonon – örülhetnek a strandolók

Fonyódon nagy egyetértés született az önkormányzat és a civilek között, így nem cserélik el a másfél kilométeres partszakaszt egy értéktelenebb területre.

Elérték a tiltakozók a céljukat, nem adja át a fonyódi önkormányzat az Erzsébet-tábor mellett húzódó másfél kilométeres szabadstrandot az államnak – számol be róla az ATV. Az eset miatt többször is tiltakoztak a helyiek, és jelezték, nem teheti meg az önkormányzat, hogy egy ilyen mérető strandszakaszt enged lezárni és a fürdőzőktől elvenni.

Az Erzsébet tábort üzemeltető alapítvány vezetője korábban már kész tényként közölte, hogy ők kapják meg a parti sávot.

A területcseréről szóló szándéknyilatkozat már 2022-ben megszületett, eszerint az értékes fonyódi parti sáv egy lényegesen értéktelenebb területért cserébe állami kézbe került volna. Minderre az volt az indoklás, hogy így az Erzsébet tábor lakói biztonságosabban tudnak a Balatonban fürdeni. Az önkormányzat most felülbírálta a döntést.

Hírdetés

A csatornának azt nyilatkozta Erdei Barnabás alpolgármester, hogy a képviselőtestületben sokat beszéltek a cseréről, mivel a város fejlődési lehetőségeit, de a fonyódiak érdekeit is képviselniük kell. Rendkívüli testületi ülésen döntöttek úgy, hogy nem támogatják az ingatlancserét.

Mint írják, a tiltakozók szerint, amit ők elértek Fonyódon, az a Balaton parti lezárásokkal kapcsolatban minta lehet a többi településen is.

Egy helyi civil, Németh Helga úgy fogalmazott: megvédték a szabad partjukat, és úgy véli, ez az első lépés afelé, hogy az önkormányzatok és a lakosság a jövőben fellépjen a dolog ellen. Mint mondta, „nem vehetik el tőlünk, nem vehetik el Magyarországtól a szabad Balaton-partot”.

A lap hozzáteszi, a fonyódi közgyűlésben a témához hozzászóló képviselők ugyanazokat az érveket hozták fel a tranzakció kapcsán, amit a tiltakozók hangoztattak, ezért már a napirend tárgyalása közben egyértelmű volt, hogy a képviselők elutasítják a telekcserét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »