Vár a második oltásra? Mutatjuk, mire figyeljen

Vár a második oltásra? Mutatjuk, mire figyeljen

Az Állami Gyógyszerfelügyelet hasznos tanácsokat tett közzé az emlékeztető oltásra várakozóknak.

Szlovákiában hétfőig már 1 437 945 ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját. Az elmúlt napokban felgyorsult az oltási program, hétfőn közel húszezer embert oltottak be.

Miután az egészségügyi tárca a múlt héten úgy döntött, az AstraZeneca vakcinájával leállítják az első körös oltásokat, s már csak azok kapják a brit-svéd oltóanyagot, akiket korábban beoltottak, többen visszamondták az emlékeztető oltásra kapott időpontjukat.

Mindez akár az oltás kampány sikerét is érdemben befolyásolhatja, hiszen a kellő immunitás megszerzéséhez szükséges a vakcina második dózisának felvétele.

Az Állami Gyógyszerfelügyelet a szociális hálón tette közzé, akik a koronavírus elleni védőoltás második adagjára várakoznak.

Az emlékeztő oltás megfelelő időben történő beadása rendkívül fontos, emlékeztet az Állami Gyógyszerfelügyelet, hiszen az emberi szervezet fokozatosan építi fel a koronavírus-fertőzéssel szembeni védettséget. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, az AstraZeneca oltóanyaga esetében, ha a vakcina két dózisának beadása között 12 hét telik el, sokkal hatékonyabb immunválasz érhető el, mintha csupán hat hét választaná el a két oltási időpontot.

Hírdetés

Az Állami Gyógyszerfelügyelet hangsúlyozza, minden gyógyszernek, így a vakcináknak is van bizonyos mellékhatása, de mindez nem jelentkezik törvényszerűen mindenkinél. A tapasztalatok azt mutatják,

az mRNS-alapú vakcinák esetében az emlékeztető oltás beadását követően jelentkezhetnek érzékelhető mellékhatások, ellenben az AstraZeneca esetében rendszerint az első dózis felvételét követően figyeltek meg intenzívebb mellékhatásokat.

Az emlékeztető oltás felvétele mindenki számára ajánlott, kivéve azokat a személyeket, akiknél az első dózis beadását követően súlyosabb allergiás reakciók – anafilaktikus sokk lépett fel. A vakcina kiváltotta allergiára utaló tünetek leggyakrabban az oltást követő 15 percben alakulhatnak ki.

Az oltást abban az esetben sem ajánlatos felvenni, ha valaki éppen akut fertőzéses megbetegedéssel küzd, a testhőmérséklete eléri a 38 °C-ot.

Ha valaki emiatt nem mehet el az emlékeztető oltásra, ajánlatos a második dózist a lehető legrövidebb időn belül megkapnia. Az oltási ciklust ilyen esetekben sem kell előről kezdeni.

Ha a vakcina két adagjának felvétele között leküzdötte a Covid-19 betegséget, ugyancsak kitolódhat az oltási ciklus.

Az Állami Gyógyszerfelügyelet hangsúlyozza, egyelőre nincsenek megbízható adatok arra, milyen immunválasz érhető el, ha az első és a második oltás különböző vakcinával történik. A klinikai vizsgálatok eredményeit a szakemberek néhány héten belül ígérik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »