Vannak-e jogai egy halott embernek?

Vannak-e jogai egy halott embernek?

A koronavírus nem játék, ezzel nyilván minden józan ítélőképességű ember tisztában van. A kormányoknak sem érdekük, hogy a polgáraik hulljanak, mint a legyek, az egészségügyi ellátás káoszba fulladjon az országaikban, a gazdaságaik meg csődbe menjenek. Próbálja tenni ezért mindegyik, amit jónak lát ahhoz, hogy az embereket arra ösztönözze, éljenek minden lehetőséggel annak érdekében, hogy megőrizzék a saját és szeretteik egészségét.

A kormányintézkedések sikeressége felől persze lehetnek kétségeink.

Itt van például mindjárt Szlovákia vakcinalottója, ami egy zsák pénzt felemésztett, eredménytelenül: az emberek az anyagi előny reményében sem rohantak beoltatni magukat, a sok pénzt meg sokkal értelmesebb célra is felhasználhattuk volna. Persze, volt is ekörül némi társadalmi meg mediális vita, aztán ez is elhalkult. Igaz ugyan, hogy az a néhány szerencsétlen szervezési baki hagyott ugyan némi keserű szájízt maga után, de alapjaiban nem rengette meg a társadalmat.

Amit azonban a cseh egészségügyi minisztérium tett, azt mégsem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Ehhez képest Matovič pénznyelő vakcinalottója kismiska, a cseh kampány egyetlen előnye, hogy kevesebb pénzbe került.

Hogy a csehek kegyeletsértő és brutális kampánya kivált-e némi felzúdulást a világban, majd elválik. Véleményem szerint azonban koronavírusban elhunyt emberek magatehetetlen testét mutogató fotókkal kampányolni azzal a céllal, hogy nagyobb oltási hajlandóságot érjenek el, semmiképpen sem elfogadható.

Hírdetés

A kegyeletsértésen kívül akár jogi kérdéseket is felvethet, de az a kérdés minimum többekben felmerül: Lehet-e egy halott ember tetemét kampánycélból mutogatni. Arról nem is beszélve, hogy az eredményessége eleve megkérdőjelezhető, aligha fognak ugyanis az emberek ennek következtében egymást taposva az oltóhelyekre rohanni.

Ettől csak elborzadni lehet, a haldoklókról meg az elhunytakról készült megdöbbentő fotók minden jóérzésű ember számára felkavaróak, és nem valószínű, hogy az lesz az első gondolatuk ezek láttán, hogy be kell oltatniuk magukat.

A képekhez mellékelt szövegek is felháborítóak, a kampány készítői ugyanis aligha tudhatták, hogy egyik vagy másik koronavírusban elhunyt beteg, miért nem oltatta be magát, s egy éppen koporsóba zárt tetem fölé érzéketlenség kiírni, hogy addig halogatta az oltást, amíg bele nem halt a betegségbe. Még ha így is lenne, akkor sem.

Itt is érvényesnek kellene lennie a halottról jót vagy semmit mondásnak.

A cseh tárca azt állítja, a cigarettásdobozok dohányzásellenes kampányfotóiból merítette az ihletet. Én személy szerint nem ismerek olyan embert, aki ezek miatt szokott volna le a dohányzásról. A szakembereknek is kétségeik vannak afelől, hogy egy ilyen félelemkeltéshez kötött, elborzasztó kampány valóban megváltoztathatja az emberek meggyőződését, ellenkezőleg.

Amerikában is csináltak ehhez hasonló kampányt, és a szakemberek ott is arra a véleményre jutottak, hogy a félelemkeltésnek ez a formája nem hat ösztönzőleg, nem mozgatja meg az embereket, ha tudják, hogy vannak Covid-betegek, akik túlélték a betegséget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »