„Van valami veszélyes a transzgendermozgalomban”

„Van valami veszélyes a transzgendermozgalomban”

„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – mondta Rowling.

J. K. Rowling angol írónő – magyarnemzet/MTI/EPA/Neil Hall

J. K. Rowling angol írónő folytatta az eddig komoly bírálatokat és erőteljes reakciókat kiváltó kritikáját a radikális transzneműeket támogató mozgalmakkal szemben, amikor egy podcastben veszélyesnek nevezte azokat, írja a Breitbart amerikai portál. A Harry Potter-könyvek szerzője a Witch Trials of J. K. Rowling (J. K. Rowling boszorkányperei) című podcastben beszélve elmondta, hogy megpróbálta meghallgatni a transznemű aktivistákat, hogy jobban megértse a nézeteiket, de végül arra a következtetésre jutott, hogy „valami veszélyes lappang bennük”.

„Csak annyit mondhatok, hogy mélyen, keményen és hosszan gondolkodtam rajta. És meghallgattam, komolyan, a másik oldalt is. (…) És abszolút úgy gondolom, hogy van valami veszélyes ebben a mozgalomban, ami ellen fel kell szólalni” – fogalmazott egy podcastben J. K. Rowling angol írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője.

Rowling azon kritikusainak is szólt, akik szerint elárulta a könyveiben képviselt értékeket.

„Folyamatosan azt mondják, hogy elárultam a saját könyveimet, de az én álláspontom az, hogy abszolút fenntartom azokat az értékeket, amelyeket azokban képviseltem” – mondta.

Hírdetés

Az én álláspontom az, hogy ez az aktivista mozgalom abban a formában, ahogyan jelenleg megjelenik, pontosan azt visszhangozza, amitől a Harry Potterben óva intettem – fogalmazott.

„Harcolok az ellen, amit én egy erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak látok, amely szerintem hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein. Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – folytatta.

A brit írónő 2020 nyarán tett nyilatkozatában keltett sokakban megütközést, amikor azt mondta, a transznemű ideológia az általunk ismert nőiség eltörléséhez vezethet, mivel tagadja azokat az alapvető biológiai funkciókat, amelyek megkülönböztetik a nőket a férfiaktól.

Ha nincsenek nemek, akkor a nők megélt valósága globálisan eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokaknak elveszi a képességét, hogy a maga jelentőségében értelmezzék az életüket. Nem gyűlölet kimondani az igazságot – írta akkor a Twitteren Rowling.

A posztot követően Rowlingra össztűz zúdult a közösségi médiában. A könyveiből készült filmek szereplőit alakító színészek, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is kinyilvánították, hogy támogatják a transzneműek mozgalmát. A filmekben Voldemortot alakító Ralph Fiennes és a Hagridot játszó Robbie Coltrane színészek viszont megvédték Rowlingot.

Ahogy a kritikák egyre erősödtek, Rowling esszét írt a szexuális bántalmazás és a családon belüli erőszak túlélőjeként szerzett tapasztalatairól, és abban is úgy érvelt, hogy a férfiból nővé válás koncepciója teljesen eltörli a nőiességet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »