Változást akar az EMSZ Szentkatolnán

Változást akar az EMSZ Szentkatolnán

A polgármesteri tisztségért, valamint a helyi képviselő-testületbeli mandátumokért is versenybe száll Kézdiszentkatolna községben az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Jelöltjeik tegnap Sepsiszentgyörgyön ismertették elképzeléseiket, terveiket. Egybehangzó véleményük szerint már jó ideje váltásra lenne szükség a községvezetésben, a települések nem fejlődnek, az önkormányzat tevékenysége lesújtó, Szentkatolna alaposan lemaradt a környékbeli többi közigazgatási egységhez képest.

A jelölteket Fülöp Ernő, az EMSZ helyi szervezetének vezetője mutatta be. A párt Zsigmond Zoltánt indítja a polgármesteri székért folyó versenyben, aki jelenleg is a képviselő-testület tagja. Korábban alpolgármester volt, de két év után visszavonult a tisztségből, mivel nem tudott azonosulni a Tusa Levente polgármester által elvártakkal. Zsigmond Zoltán szerint Szentkatolna az eddigi vezetés alatt alaposan lemaradt a többi környékbeli községhez képest, a szándék hiánya miatt nem sikerült külső forrásokat szerezni a fejlesztésekre, illetve az önkormányzat még a napi ügyvitelben is rosszul teljesít. Ezen szándékoznak változtatni, húsz év után fejlődő pályára állítani a községet.

A főbb gondokat Papp Attila és Bartos Károly tanácstagjelöltek ismertették. Papp Attila szerint az önkormányzat nem működik költséghatékonyan. Példaként említette, hogy noha foglalkoztatnak egy könyvtárost, de könyvtár nem működik. Továbbá a község rendelkezik saját topográfussal, az emberek mégis „külsős” földmérőkkel dolgoztatnak, az önkormányzat pedig bevételektől esik el. Az adóbehajtás terén is komoly gondok vannak, jelenleg 2,8 millió lejes a kinnlévőség. A föld-visszaszolgáltatás ügyében sem rózsás a helyzet, sok igénylés máig sincs rendezve, és kérdéses, hogy ezeket egyáltalán miként lehet megoldani. Az országos általános kataszteri felmérési programban ugyan részt vett a község, de ez is felemásra sikerült, sokan határidőn belül nem kapták meg az új telekkönyveket, és már csak a bírósági út marad számukra. A középületek nincsenek megfelelően kihasználva, mások mellett a hatolykai fürdő. Mivel a község a gyógyturizmusra alkalmas erőforrásokkal rendelkezik (mofetták, ásványvizek), szeretnék elérni, hogy helyi érdekeltségű turisztikai településsé nyilvánítsák. E besorolás birtokában a gyógyturizmus fejlesztésére könnyebben lehetne külső forrásokat szerezni.

Hírdetés

Papp Attila úgy véli, szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy négyévente utak korszerűsítéséről, közművesítésről beszélnek, de egyetlen tanulmány, terv sem készül el, hogy a megfelelő időben ki tudják használni a pályázati lehetőségeket. A jelölt szerint a diákoknak szánt melegebéd-programhoz való csatlakozásért a községvezetés nem tett semmit, illetve nincs megoldva az ingázó középiskolás diákok szállítása. Egy másik probléma, hogy a községbeliek indokolatlanul havi egy lejjel többet fizetnek a hulladékelszállításért, mint a többi közigazgatási egységben. A községben nem egyéni szerződések alapján történik a hulladék elszállítása, hanem az önkormányzat fizet a szolgáltatónak, majd a díjat illetékként hajtja be a lakosságtól.

Bartos Károly, aki jelenleg is a községi tanács tagja, kifejtette: a 3200 lelket számláló községben nincs családorvos, de a körülmények sem alkalmasak egyelőre, hogy szakembert odavonzzanak, ezen szeretne változtatni. Egy másik égető probléma, hogy drasztikusan csökken az óvodás gyermekek száma, mivel az önkormányzat rossz döntései nyomán megszűnt a napközi otthon, csak négyórás felügyelet van, és ez a legtöbb dolgozó szülőnek nem felel meg, ezért máshová viszi a gyermekét.

A jelöltek egyhangúlag megerősítették, hogy a fiatalok száma nagyot csökkent az elmúlt években, és ennek egyik oka, hogy a község nem fejlődött, munkahelyek nincsenek. Azt is felrótták Tusa Levente polgármesternek, hogy sok esetben személyes szimpátia alapján jár el az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyekben, hátráltatja azokat, akikkel konfliktusba keveredett. Újságírói kérdésre a jelöltek elmondták: a rossz, káros döntésekért nem vállalja a felelősséget, a testületre hárít, miközben az RMDSZ-es többségű tanácsban – 11 szövetségi képviselő szemben a 2 EMSZ-es képviselővel – az ő utasításai szerint történik a döntéshozatal.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »