Valóban erős a román hadsereg? – a NATO mutatói alapján nincs gond, ám a katonák szemszögéből nem rózsás a helyzet

Valóban erős a román hadsereg? – a NATO mutatói alapján nincs gond, ám a katonák szemszögéből nem rózsás a helyzet

Óriási összegeket fordítottak az utóbbi időben a román haderő fejlesztésére, a beszerzések ugyanakkor elsősorban amerikai üzleti igényeket elégítenek ki. A romokban heverő romániai hadiipar esélyt kaphat az újjáéledésre, de a hadsereg továbbra sem kifejezetten vonzó a fiatalok számára.
Románia több mint egymilliárd dollárt költött tavaly különböző fegyverek, hadi felszerelések és katonai járművek beszerzésére a tíz évre kiterjedő haderőfejlesztési program keretében. A világ üzleti életét bemutató Business Insider portál egy korábbi összeállítása szerint

a román haderő a tizenhatodik helyen áll a legerősebb európai hadseregek listáján; ugyanitt Magyarország a tizenkilencedik.

A kifejezetten katonai elemzésekre szakosodott Global Firepower friss táblázatán Románia a világ negyvenedik haderejével büszkélkedhet (Magyarország az ötvenhetedik).

Hari Bucur-Marcu biztonsági szakértő a Krónikának elmondta, Romániának megfelelő és hiteles hadereje van a NATO védelmi mutatói alapján. „Azokon a területeken, ahol nincs megfelelő, NATO-kompatibilis technikai háttere és felszereltsége a román hadseregnek, a kétoldalú együttműködések jelentik a megoldást, ezek révén pótolhatók a hiányosságok” – fogalmazott a bukaresti biztonságpolitikai szakértő, példaként említve a légi rendőrséget. A román légtérben ezt a feladatot más NATO-tagállamok pilótái és vadászrepülőgépei látják el.

Hari Bucur-Marcu bírálta a román kormányt, amiért eltitkolja a nyilvánosság elől a védelmi kérdésekben tett lépéseit.

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ezek ismeretének hiányában mélyebb elemzés helyett csak spekulálni lehet.

Hírdetés

László Attila, a bukaresti szenátus védelmi, közbiztonsági és nemzetbiztonsági bizottságának tagja a Krónikának elmondta, nagyon pontos adatok hiányában nehéz összehasonlítani az európai hadseregeket, az viszont tény, hogy Románia korábban képtelen volt teljesíteni NATO-vállalását, miszerint költségvetése két százalékát védelmi fejlesztésekre fordítja. A tavalyi évben ezt a költségarányt sikerült elérni – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa. A szenátor arról is beszélt, hogy a védelmi bizottságban többször találkozott azokkal az igényekkel, amelyek egy alulfinanszírozott rendszer felől érkeztek. „Nagyon hosszú ideig még a karbantartási munkálatokat is elhanyagolták. Lényeges javulás történt ugyan 2017–2018-ban, de a kisebb-nagyobb elégedetlenségek felbukkanása nem szűnt meg a különböző fegyvernemek részéről. Az elsorvadt román hadiipart igyekeznek talpra állítani, sok igény megfogalmazódott e terület irányából” – fogalmazott László Attila. Kiemelte:

elég nagy anyagi befektetést jelentett a vadászgépek beszerzése.

Aziránt is érdeklődtünk, hogy ezek a bevásárlások mennyire szólnak az Egyesült Államok „kiszolgálásáról”. Az RMDSZ szenátora úgy vélte, bár kétségtelenül sokat nyomott a latban Washington stratégiai partnersége, szó van a beszerzendő eszközök romániai legyártásáról is, ez pedig a hadiipart erősíti. A vásárlással párhuzamosan a technológiai transzfer is megtörténik, ezt tapasztalhatjuk például teherautók vagy hadihajók esetében.

Ami az állományt illeti, a védelmi bizottság tagja szerint elég nagy lemorzsolódás tapasztalható – azaz

a hadseregbe elszegődött katonák rövid idő után visszakoznak, lemondanak –,

az érdeklődés pedig változó intenzitású. Hozzátette: a fizetések egy pályakezdő katona számára nem túl magasak, a lakhatási problémák pedig állandósultak.

Lapunk arról is megkérdezte a politikust, mennyiben hat ki a hadsereg működésére a bukaresti ítélőtábla minapi döntése, amellyel felfüggesztette a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet, így a román haderő vezető nélkül maradt. Klaus Johannis államfő a tavalyi év utolsó napjaiban hosszabbította meg államfői rendelettel Nicolae Ciucă tábornok mandátumát, miután elutasította a kormány által javasolt jelöltet. László Attila szerint nem marad vezető nélkül a hadsereg, jogilag tisztázott a helyzet. „Személyek körüli vitáról van szó, de ez nincs befolyással a haderő feladatainak zavartalan ellátására” – közölte a felsőház RMDSZ-es tagja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »