Vállalkozók figyelem! Februárban már a magasabb járulékokat kell fizetni

Vállalkozók figyelem! Februárban már a magasabb járulékokat kell fizetni

Az új év többek között magasabb járulékokat is hozott az egyéni és más vállalkozók számára, az emelt összegű járulékokat februárban fizetjük először, s már csak néhány nap van hátra a befizetés határidejéig.

Az új év többek között magasabb járulékokat is hozott az egyéni és más vállalkozók számára, az emelt összegű járulékokat februárban fizetjük először, s már csak néhány nap van hátra, hogy a megemelt járulékokat befizessük. 

A januári befizetések határideje február 8-án, csütörtökön jár le. Ha állandó megbízással utalja a járulékokat a bankjában, ez azt jelenti, hogy addig módosítania kell az összeget.

Az egészségügyi járulék esetében a megemelt minimális előleg 97,8 euró, fogyatékkal élők esetében 48,90 euró.

A Szociális Biztosító az egyéni vállalkozóknak és az önálló keresetei tevékenységet folytató személyeknek (SZČO) értesítést is küldött a biztosítási díjak új összegéről, ami a minimális és maximális kivetési alap 2024. január 1-jétől történő változásával összefüggésben változik.

Hírdetés

A biztosítási díj megemelt összege ez év január 1-jétől 187 326 önálló keresetei tevékenységet folytató személyre vonatkozik, akiknek megváltozik a minimális kivetési alapjuk. További 203 önálló keresetei tevékenységet folytató személynek a maximális kivetési alap változása miatt módosul a biztosítási díja.

Az év eleje óta az önálló keresetei tevékenységet folytató személyek minimális biztosítási díja havi 216,13 euró, a maximális biztosítási díj pedig 3025,93 euró havonta.

Azoknak, akik önkéntes alapon fizetik a nyugdíj-, betegség- és munkanélküliség-biztosítást, a minimális biztosítási díjuk 2024. január 1-től 229,17 euró.

A Szociális Biztosító a honlapján részletesebb tájékoztatást is közölt az idei év új minimális és maximális kivetési alapjairól. 

Idén több tíz euróval fizetünk többet a járulékokért

Tavaly közel 201 eurós minimális biztosítási díjat fizettünk a Szociális Biztosítónak, az egészségbiztosítónak pedig közel 85 eurót, ami összesen mintegy 286 eurós minimális járulékokat tett ki havonta. Idén a már említett 97,8 euró és 216,13 euró közel 314 eurós minimális járulék fizetését jelenti havonta.

Az egyéni vállalkozók és a minimális járulékot fizető egyéb vállalkozók így körülbelül havi 28 euróval fognak többet fizetni a tavalyi évhez képest. Az egész évre vonatkozóan ez a különbözet 336 eurót tesz ki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »