Vállaljátok fel a keresztségben kapott prófétai küldetést – Akolitusavatást ünnepeltek Kaposváron

Vállaljátok fel a keresztségben kapott prófétai küldetést – Akolitusavatást ünnepeltek Kaposváron

Június 15-én Varga László megyéspüspök akolitussá avatott tizenkét jelöltet a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Az avatást megelőzően a jelöltek részt vettek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ akolitusképzésén, amelyen többek között olyan témákkal ismerkedtek, mint a közösségformálás- és építés, az ószövetségi és újszövetségi ismeretek, illetve az evangelizáció.

A továbbiakban az akolitusok saját plébániáikon kapcsolódnak be a közösség életébe, pap távollétében igeliturgiát végeznek, illetve segítséget nyújtanak az áldoztatásban is.

A keresztség pillanatában és a keresztségünk által részesedtünk Jézus Krisztus papi, prófétai és királyi méltóságában. Én most a három közül a prófétait emelném ki – kezdte szentbeszédét Varga László püspök.

Hamis próféták, álpróféták bőven vannak – hangsúlyozta a főpásztor.

Mi a különbség az igazi és a hamis próféta között? A hamis próféta bele van szerelmesedve saját üzeneteibe, melyeket véleménye szerint Istentől kapott.

Vállaljátok fel a prófétai küldetést, melyet a keresztségben kaptatok! – mondta az akolitusjelölteknek a főpásztor. – Ha egyszerűen akarom megfogalmazni, hogy mit jelent ez a küldetés, akkor ezt mondanám: Legyetek evangelizátorok, legyetek misszionáriusok!

Szüksége van a világunknak és az Egyházunknak is Isten országának örömhírére. Erről csak az tud tanúságot tenni, aki vállalja ezt a küldetést és megismeri Isten országának igazságosságát, örömét, békéjét a Szentlélekben és erről nem tud hallgatni, erről beszélni akar és másokat is meg akar nyerni.

Az olvasmányban Illés prófétáról és Elizeus prófétáról hallottunk. Amikor Illés átadja Elizeusnak a prófétai küldetést, melyet Istentől kapott, akkor azt olvastuk, hogy Elizeus feláldozta azt a tizenkét pár ökröt, amitől az élete függött, hiszen ezzel művelte a földjét. Föláldozta, és még az ekét is elégette.

Hírdetés

– hangsúlyozta a kaposvári megyéspüspök. – Elizeus azzal, hogy felszámolta a megélhetését, szabaddá vált a küldetésre.

Jézus első kérdése, amikor elindulunk követése útján, hogy: Mit hagysz el értem? Miről mondasz le értem? Mi az, ami fontosabb, mint én? Arról le kell mondani. Ha követni akarjuk és tanúságot akarunk tenni, akkor ezt meg kell mutatnunk.

de faggassátok a Szentlelket, hogy mi az, amiről ezért a küldetésért le kell mondanom.

Illés próféta a választott nép legnagyobb prófétája volt. Ahhoz, hogy tanúságot tudjatok tenni, az ő élete példájából három dolgot emelnék ki: Illés megtapasztalta Isten hatalmát a Kármel-hegyen. Amikor legyőzte Baál prófétáit, s az élő Istent hívta segítségül, Isten tűzzel válaszolt. Az oltárra készített áldozati állatot Isten az égből küldött tűzzel megsemmisítette. Mindenki elámult, és Illés is ereje teljében, küldetésének tudatában cselekedett. S megmutatta – nem Isten hatalmát, hanem a magáét: lemészároltatta Baál prófétáit, mind a négyszázat. Megtapasztalta Isten hatalmát és erejét.

Ahhoz, hogy tanúságot tudjunk tenni Isten országának igazságáról, öröméről és békéjéről, szükségünk van tapasztalatra. Valahol át kell élnünk, meg kell tapasztalnunk, hogy Isten Jézus Krisztusban mindenekfölött lévő Úr. Mert amit megtapasztaltunk, arról könnyű beszélni. Ha valaki átél valamit, akkor nagyon könnyen beszél róla. Nem kell külön irodalmi képzettség hozzá; ahogyan tudja, úgy mondja, mert átélt valamit. A tapasztalatról könnyű beszélni.

Fontos a képzés, amelyben részt vesztek, és fontos a tudás, de a tapasztalat nagy súllyal lép a latba. Illésnek tapasztalata volt arról, hogy nincs más isten, csak a választott nép Istene. Ahhoz, hogy teljesíteni tudja a küldetését, még egy tapasztalatot kellett szereznie: a megtöretés tapasztalatát, mert amikor ezt megtette, hogy lemészároltatta Baál prófétáit, a királyné meg akarta ölni, hiszen a királyné papjai voltak. Illésnek menekülnie kellett a királyné haragja elől.

Akinek ilyen tapasztalata van, az könnyen tud beszélni Isten szeretetéről, irgalmáról. Van mit mondania, mert átélte – fogalmazott Varga László püspök.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »