Valeriu Gheorghiþã: az oltáskampány nem akadozik, sõt

Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke szerint az oltáskampány nem akadozik, és az immunizált személyek aránya megkétszereződött. Az oltáskampányt irányító katonaorvos a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót kedden.

Gheorghiţă kifejtette, 50 ezerről 80 ezer fölé emelkedett a napi beoltottak száma, és megtörténhet, hogy a keddi napon ez a szám eléri a 90 ezret.

„Azt gondolom, hogy ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető oltási rendszer Európában, és ezt nemcsak én mondom, hanem sokan mások is, akik más országok oltási kampányaiban vesznek részt” – jelentette ki a katonaorvos.

Hozzátette: az oltásra való előjegyzés olyan módszerein gondolkodnak, amelyek a társadalom minden kategóriája számára elérhetővé teszik a jelentkezést. A várólisták nem arra utalnak, hogy az immunizálási kampány akadozna – hangsúlyozta a katonaorvos.

„Nyilvánvaló, hogy amikor az oltási kapacitás nő, a várólista rövidülni fog. Fontos, hogy minél többen legyenek azok, akik közvetlenül az oltóközpontoknál jelentkeznek, nekik nem szabad várólistára kerülniük. Szeretném, ha a várólistákon már nem lenne senki, hanem minden központ tele lenne már beütemezett emberekkel” – mondta Gheorghiţă.

Szerdától a mobil oltóközpontoknál is elkezdődik a koronavírus elleni oltás

Az oltáskampány koordinátora szerint első körben 14 megyében indul be az immunizálásnak ez a módja, majd további megyéket is bevonnak. Egyelőre Arad, Bákó, Konstanca, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi és Szeben megyében lesznek mobil oltóközpontok, további hét megyében pedig mobil oltócsapatok segítik az immunizálást erre a célra kialakított helyiségekben.

A mobil oltóközpontoknál „egyelőre” a Moderna koronavírus elleni vakcinájával oltanak, ezt ugyanis 30 napon át lehet 2-8 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolni – tette hozzá a szakember.

A hatóságok tervei szerint lehetővé teszik a krónikus betegek beoltását a non-COVID kórházakban

Hírdetés

Arról is tájékoztatott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcináját alkalmazó oltópontoknál keddtől már napi 84 személyt tudnak beoltani a korábbi 72-höz képest. Erre azért volt szükség, mert az országba rövidesen nagyobb mennyiségű dózis érkezik ebből a vakcinából.

Jelenleg 992 oltóközpont működik, ezeken belül pedig 1476 oltóponton folyik a lakosság immunizálása. Ha mindezeket maximális kapacitáson használják, akkor naponta több mint 140.000 ember beoltására van lehetőség – tájékoztatott a szakember.

Újabb módszereket vezetnek be a koronavírus elleni oltásra való előjegyzésre azok számára,

akiknek nehézséget okoz az oltási platformon való regisztráció.

Gheorghiţă úgy nyilatkozott, mivel sokak számára – főleg vidéken, de nemcsak – nehézséget okoz az oltási platformhoz való hozzáférés, bevezetnek két újabb időpontkérési módszert. Így lehetőség lesz oltási időpontot kérni telefonon, call centeren keresztül, anélkül, hogy ehhez fiókot létesítsenek a platformon, illetve személyesen, a kiválasztott oltóközpontnál is.

„Utóbbi főleg a falun élők számára lehet segítség, akik elmehetnek az oltóközponthoz, felírják őket a listára és közlik, hogy melyik napon kell oltásra jelentkezniük” – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.

Románia EU-s viszonylatban a 4.

Románia európai uniós viszonylatban a negyedik helyet foglalja el a két dózissal beoltottak arányát tekintve, globális szinten pedig a 17. ebben a rangsorban – nyilatkozta kedden Andrei Baciu.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára rámutatott, április utolsó hetében rekordszámú, 725.400 dózist tartalmazó szállítmány érkezik az országba a BioNTech-Pfizer koronavírus elleni oltóanyagából. Májusban hetente 697.320 adagot kap Románia ebből a vakcinából, kivéve az utolsó hetet, amikor – a szállítási ütemterv szerint – 1.091.610 dózis érkezik majd.

A Moderna oltóanyagából 513.600, az AstraZenecáéból 1.047.962 dózis érkezik májusban, a Johnson & Johnsonnak pedig 518 ezer adagot kellene szállítania az ütemterv szerint.

Így májusban összesen 5.962.022 adag koronavírus elleni oltás érkezik Romániába, és hasonló mennyiség várható júniusra is – magyarázta a szakember. (agerpres)

címoldali fotó: MTI/Nemes János


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »