„Válasz az emberi nyomorúságra” – Szent Márton-díjas a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja

„Válasz az emberi nyomorúságra” – Szent Márton-díjas a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) Jelenlét Programja vehette át idén a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat, november 17-én.

Ahogy az a méltatásban elhangzott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedes munkájával és a Jelenlét programmal észreveszi és igyekszik egyre inkább elérni azt a – becslések szerint – közel egymillió mélyszegénységben élő embert, akik dideregnek a fizikai és emberi hidegben. Bátran oda mer lépni hozzájuk, megosztani velük mindazt, amije éppen van. Ennek a szent mártoni érzékenységnek és tanúságtevő odafordulásnak elismerése a Szent Márton-díj.

Ahogy immár több mint húsz éve, idén is átadtuk a Szent Márton-díjat. A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok attól a céltól vezérelve alapította a kitüntetést, hogy hozzájáruljon nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, kihasználja és egyben megőrizze a Pannon-térség egyedülálló adottságait, és elismerje a fenti célokat szolgáló kimagasló emberi teljesítményt.

Az ünnepség elején Hortobágyi T. Cirill főapát megemlékezett azokról a Szent Márton-díjasokról, akik a földi életből már eltávoztak. Különösen is a nemrégiben – 2023. október 8-án – elhunyt Sólyom László köztársasági elnökről majd mindannyiukért gyertyát gyújtott.

Ünnepi köszöntőjében Cirill atya kiemelte, hogy a monostor védőszentje, Pannónia szülötte, Szent Márton az az ember volt, aki tudta, hogy „a Gazda sokat bízott rá.” Ahogy ránk is – tette hozzá. „Felelősnek lenni, nyitott szemmel járni a világban annyit jelent, mint érzékenynek lenni jelekre, finom érintésekre, figyelmeztetésekre. Márton tudta, hogy dolga van a földön!”

Márton pontosan tudta ki ő, kihez tartozik és mi a feladata – jelentette ki Cirill atya. „Márton tudta, hogy amikor nem magának él, hanem a jobbért él, az Isten mellé áll! Márton életének titka, hogy az élő Istennel volt szeretet kapcsolata!” Végül arra hívta az ünneplőket a főapát, hogy tegyék fel maguknak is a kérdést: Tudom, hogy kihez tartozom? A jobbért élek én is? A jó úton, a felfelé vezető úton járok én is? Vagy letapadok a miérteknél és eltékozlom az időt?”

A beszédet követően Palojtay János zongora-, Langer Ágnes hegedű- és Devich Gergely csellóművész koncertjét hallgatták meg az egybegyűltek. Ezután Deli Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szólt az ünneplő közösséghez. Beszédében a legnehezebb időszakokban való jelenlétet hangsúlyozta. „Nekünk keresztényeknek az a feladatunk, hogy jelen legyünk, amikor valaki szenved, hogy jelen legyünk, amikor valaki kínlódik, hogy jelen legyünk, amikor valaki nyomorog. A legnagyobb és egyben legegyszerűbb ajándék, amit ember a másik embernek adhat, az, ha jelen van, és ha mást nem is tesz, de puszta jelenlétével osztozik szenvedésében, együtt szenved vele.” Majd hozzátette: együtt szenvedni a másikkal a legalapvetőbb keresztény kötelezettség.

Mint mondta ahhoz, hogy jelen legyünk, Isten jelenlétében legyünk a megbocsátás révén el kell törölnünk a múltat, az önös és önző vágyainkról való lemondással pedig felszámolnunk a jövőt. „A nyomorban nincs múlt, a nyomorban nincs jövő, a nyomorban csak jelen van. Az egyetlen valódi jelenlét a nyomorban való jelenlét.”

Hírdetés

Az ünnepség végén a Szent Márton-díj alapítói közül Hortobágyi T. Cirill főapát és Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adták át az elismerést, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja nevében Vecsei Miklós az MMSz alelnöke vett át. A méltatásban elhangzott, hogy a „Jelenlét-módszertan bátran teszi meg az első lépést a legnehezebb településeken és feltételek közepette is, hogy aztán a kölcsönös bizalom építése, az osztozás megélése, a tisztelet és az emberközpontúság attitűdje mentén dolgozzon a periférián élők közösségfejlesztésén és felzárkóztatásán.”

Ebben partnerszervezetekkel együttműködve igyekeznek – egy jelenléten alapuló módszertan és átgondolt, településre szabott cselekvési terv mentén – segíteni a leghátrányosabb helyzetben lévő 300 településnek a felzárkózásban. Az érintett helységeket egyebek mellett a lélekszámot, a születések számát, a komfort nélküli lakások arányát, a nyilvántartott álláskeresőket és a nyolc általánost el nem végzettek arányát figyelembe véve választották ki.

A Jelenlét Program a helyi igényekre, szükségletekre, problémákra keresi a célzott választ. „A lakhatási problémák megoldása, a munka világába való bekapcsolás, az egészségügyi szolgáltatások elérhetőbbé tétele, a közösségi szolgáltatások, a sport és a zene kiemelt szerepe mind azt szolgálja, hogy lehetőséget és esélyt adjon egy emberibb életre mindazoknak, akik társadalmi kirekesztettségben élnek” – hangzott el a laudációban.

„A Jelenlét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza az emberi nyomorúságra” – mondta Vecsei Miklós az MMSz alelnöke köszönő beszédében. Majd hozzátette, hogy a módszertana nem bonyolult, csak nagyon nehéz, mert

Végül meghatódva köszönte meg, hogy a díj alapítóiban ők is nyomot hagytak és nekik ítélték a kitüntetést.

Korábbi Szent Márton-díjasok:

2001 Nemeskürty István, író, egyetemi tanár
2002 Pungor Ernő, vegyészmérnök, egyetemi tanár, miniszter
2003 Nagy Gáspár, költő, szerkesztő
2004 Kukorelli István jogtudós, egyetemi tanár, a BDSZ elnöke
2005 Mádl Ferenc, köztársasági elnök
2006 Szokolay Sándor, zeneszerző
2007 Sebestyén Márta, népdalénekes, előadóművész
2008 Melocco Miklós, továbbá posztumusz Gál Tibor (férje helyett Gál Tiborné) szobrászművész
2009 Tringer László, orvos, egyetemi tanár
2010 Sólyom László, egyetemi tanár, köztársasági elnök
2011 Ittzés János, teológus, evangélikus püspök
2012 Thész Gabriella, karnagy
2013 Rieger Tibor, szobrászművész
2014 Andrásfalvy Bertalan, néprajzkutató, egyetemi tanár
2015 Jankovics Marcell, rendező, író
2016 Tardy László, karnagy
2017 Halzl József, gépészmérnök, a Rákóczi Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke
2018 Rolla János, hegedűművész
2019 Szent Egyed Közösség
2020 Somos László, kaposfői plébános
2021 Michael August Blume SVD, érsek, apotoli nuncius
2022 Áder János és hitvese, Herczegh Anita Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért alapítói
2023 Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Program

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »